Srednjoškolci i slobodno vrijeme

Srednjoškolci i slobodno vrijeme

Rezultati istraživanja ''Moje slobodno vrijeme'' Volonterskog centra Dubrovnik obuhvatilo je devet dubrovačkih srednjih škola - 454 učenika i učenice

To iznosi 15,6 posto ukupnog broja srednjoškolaca na području Dubrovnika.  Volonterski centar  Dubrovnik  anketiranje je proveo krajem 2013. godine, a podaci su obrađeni  uz pomoć glavnog partnera na istraživanju, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Dubrovnik. Istraživanje je pokazalo da unatoč činjenici kojom je 62,2 posto mladih iskazalo nezadovoljstvo kvalitetom provođenja slobodnog vremena, srednjoškolci  svoje slobodno vrijeme i dalje uglavnom provode u neproduktivnim ''sjedilačkim'' oblicima ponašanja, koji od njih ne zahtijevaju angažman, fizički ni psihički.
Svoje slobodno vrijeme srednjoškolci najviše provode u druženju s prijateljima (79,2 posto), slušanju glazbe (77,9 posto), surfanju internetom (75,3 posto), gledanju televizije (67,5 posto), druženju s članovima obitelji (57,2 posto), u odmaraju i izležavanju (57,0 posto) i pomaganju u kućanskim poslovima (52,1 posto). Najmanje se bave posjećivanjem izložbi (4,2 posto), pohađanjem tečajeva (4,4%), posjećivanjem kazališta (5,3 posto), izvannastavnim aktivnostima (10,2 posto) te volontiranjem i sudjelovanjem u radu udruga (18,1 posto). Kada bi imali dovoljno vremena i mogućnosti, dubrovački srednjoškolci u slobodno vrijeme najviše bi se voljeli baviti sportom i rekreacijom (33,6 posto).
Manje od polovice dubrovačkih srednjoškolaca ima iskustvo volontiranja u posljednjih 12 mjeseci (48,2 posto) značajan dio izjasnio se da je barem jedanput volontirao, a gotovo četvrtina ispitanika redovito volontira. Srednjoškolci imaju pozitivan stav o volonterstvu, no tu postoji i velika razlika u spolu pa se iz istraživanja moglo zaključiti da srednjoškolke imaju pozitivniji stav prema volonterstvu od srednjoškolaca.