Što se učinilo u promicanju održivog razvoja neretvanske prirodne baštine?

Što se učinilo u promicanju održivog razvoja neretvanske prirodne baštine?

Dubrovačko-neretvanska županija

Treći koordinacijski sastanak projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" održan je u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, a partneri su predstavili napredak radova na brojnim projektima.

Tako su iznijete informacije o napredovanju projekata uređenja posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini, izložbenog prostora – postava muzeološke koncepcije za 'prvu prostoriju' Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, tematskih staza na Baćinskim jezerima – postavljanja informativnih ploča, pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te nabavi i postavljanju opreme i sustava tehničke zaštite u Metkoviću.

Isto tako, najavljene su buduće projektne aktivnosti koje uključuju promidžbu vrijedne prirodne baštine doline Neretve i novih turističkih atrakcija.

Trenutno stanje provedbe projekta te upute za daljnju provedbu predstavila je koordinatorica projekta Iva Pozniak, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Regionalne agencije DUNEA.

"Unatoč zahtjevnim administrativnim procedurama Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, suradnja na ostvarenju projektnih aktivnosti odvija se jako uspješno, što će u konačnici ostvariti cilj projekta – vrijednosnu procjenu prirodne baštine doline Neretve", istaknula je Pozniak.

Pravila provedbe projekta na polju informiranja i vidljivosti te tijek provedbe projektnih građevinskih radova predstavile su više stručne suradnice za pripremu i provedbu EU projekata Regionalne agencije DUNEA Olja Ljubišić i Sanda Barkiđija.

Ukupna vrijednost projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" je 14.048.072,02 kune, od kojih 75 posto, odnosno 6.135.174,65 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve" je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Grad Ploče, Grad Metković, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

Projekt završava u listopadu 2020. godine.