Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu

Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu

Foto: Radio Dubrovnik

Već 25 godina u programu Hrvatskog radija Radio Dubrovnika emitira se emisija Plavi razgovori koju vodi urednica emisije Jelena Obradović Mojaš. Prvo izdanje emisije objavljeno je u srpnju, tada još ratne 1992. i od tada neprestano plovi radiovalovima.

Koncept emisije podrazumijeva odabir zanimljivih, relevantnih i kreativnih osobnosti koje, na najrazličitije načine, ostavljaju svoj trag u javnom i kulturnom životu Dubrovnika. Cijela jedna intrigantna galerija sugovornika inspirativnih životnih i profesionalnih biografija i zagovora „ulazi“ tako već četvrt stoljeća u domove slušatelja Radio Dubrovnika i Hrvatskog radija. U radijskom vremenopisu Plavi razgovori svjedoče i o subjektivnom vremenu, doživljaju i prepoznavanju sugovornika koji su svojim životnim, profesionalnim i raznim drugim poslanjima vezani za Dubrovnik.

Povodom 25 godina emisije dio Plavih razgovora,s odabirom sugovornika iz povijesti i sadašnjosti Dubrovačkih ljetnih igara, bit će objavljen kao posebna knjiga. Činilo se važnim sačuvati i u „knjigu staviti“ ovo vrijedno i podsjećajuće „dokumentarističko radijsko štivo“ koje, uz ostalo, govori o višedesetljetnim uzajamnim vezama Radio Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Plavi razgovori zabilježeni su u studijskim prostorima ville Glavić u kojoj je desetljećima bio smješten Radio Dubrovnik.  

Knjiga Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu Jelene Obradović Mojaš ponudit će četrdesetak razgovora s umjetnicima koji su obilježili povijest Igara, istodobno afirmirajući misao i poslanje Radio Dubrovnika u proteklih 25 godina, kao vjernog „arhivara“ kulturnih zbivanja s jasnim naglaskom na ulogu i značaj Hrvatskoga radija u promoviranju i očuvanju nacionalne kulture.