Svjetski dan radija

Svjetski dan radija

Ove se godine 13. veljače prvi put obilježava kao Svjetski dan radija

Ove se godine 13. veljače prvi put obilježava kao Svjetski dan radija, koji je UNESCO proglasio na inicijativu Španjolske radijske akademije. Inicijativa se temeljila na popularnosti i uspjehu radija koji i danas, sve bliži svom stotom rođendanu, ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici.

Zahvaljujući svojim jedinstvenim kvalitetama i relativno jeftinoj tehnologiji radio lako dopire do publike na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini i širi ideje i nekomercijalne sadržaje namijenjene različitim skupinama ili manjinama. I velike i male radijske postaje Svjetskim danom radija potiče se na promicanje pristupa informacijama i slobode izražavanja preko radiovalova.

Radiostanica Zagreb započela je s emitiranjem 15. svibnja 1926., kao jedna od prvih radijskih postaja u ovom dijelu Europe. Nakon Radio Zagreba, Radio Dubrovnik najstarija je radijska postaja na ovim prostorima koja je od svoga osnutka, daleke 1942. godine,  postala neodvojivim dijelom javnog života grada.  

Danas Hrvatski radio u sklopu Hrvatske radiotelevizije kao nacionalnog javnog elektroničkog medija svojim korisnicima nudi tri nacionalna i osam regionalnih programa, specijalizirani govorni internetski program i internetsku uslugu Radio na zahtjev.