Tko je bio najbolji na "Danu maslinovog ulja Mljet 2019."?

Tko je bio najbolji na "Danu maslinovog ulja Mljet 2019."?

Robert Anic/PIXSELL

Na četvrtoj manifestaciji "Dan maslinovog ulja Mljet 2019.", koja je u organizaciji Udruge maslinara Mljeta održana u Domu kulture u Babinom polju, dodijeljena su priznanja i nagrade maslinarima za najviše ocijenjena ulja lanjske berbe.

Prvu nagradu za ekstra djevičansko ulje dobio je OPG Petra Markovića, drugu OPG Antuna Marketa, a treću OPG Iva Matane Čana, svih iz Babinog polja.

Uručio ih je zamjenik načelnika općine Mljet Nikola Kralj i uz čestitke dobitnicima pohvalio rad udruge,  napredak u maslinarstvu i uljarstvu na Mljetu i obećao i ubuduće materijalnu i financijsku pomoć općine i Udruzi i njenim članovima.

Ove godine na ocjenjivanju i analizi u laboratoriju Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku bilo je znatno manje uzoraka ulja jer je lanjska berba potpuno podbacila i na cijelom Mljetu ubrano samo 25 tona maslina.

Prije dodjele priznanja, održan je stručni skup na kojem su stručni suradnici u Ministarstvu poljoprivrede iz bivše savjetodavne službe diplomirani inženjeri agronomije Ivana Tomas Talajić i Zoran Kajić govorili o preventivnom djelovanju na zaštiti maslina od bolesti i štetnika i o tehnikama rezidbe i obrade maslina, a gost iz Mostara dr. sc. Miro Barbarić o gnojidbi maslina.

U ime udruge i nazočnih 40-ak maslinara zahvalili su im predsjednik Ivan Market i tajnik Pero Matana, a riječi zahvalnosti uputili su i čelništvu općine Mljet koje udrugu financijski pomaže od osnivanja 2009. godine i novčano potiče proizvodnju ekstra djevičanskog ulja.