Tko je slavio na WSC natjecanju učenika ugostiteljstva i turizma?

Tko je slavio na WSC natjecanju učenika ugostiteljstva i turizma?

Niko Perić

Trodnevno Regionalno WSC (World Skills Competition) natjecanje učenika ugostiteljske struke, na kojemu se je natjecalo 16 škola, završeno je u utorak 3.ožujka 2020. godine u hotelu "Liburna" u Korčuli.

Učenici su sa svojim mentorima u Ugostiteljskom praktikumu Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli pokazali primjetno znanje sa tehnikom rada, vještine, kreativnost i hrabrost, što je po uzoru na World Skills natjecanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i tražila kroz natjecanje.

Prosudbeno povjerenstvo je odlučilo da su se na državno natjecanje u Zagrebu plasirali: u disciplini KUHARSTVO učenik Bože Vugdelija i mentor Marija Šimunović iz Srednje strukovne škole Josipa Bana Jelačića iz Sinja, u disciplini UGOSTITELJSKO POSLUŽIVANJE na državno se je natjecanje plasirao Ante Perleta sa mentorom Rade Nikolić iz Srednje škole Metković, u disciplini SLASTIČARSTVA Sara Šarlija uz mentora Kristinu Lončar iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, a u disciplini POMOĆNI KUHAR i SLASTIČAR Nina Banovac i mentor Nikša Topić iz Turističko –ugostiteljske škole Split.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo gostoprimstvom i suradnjom sa prosudbenim povjerenstvom,koji su skupa doprinijeli kvaliteti stručnog rada sudionika ugostiteljstva i turizma.

Između ostalih nam mentor Kristina Lončar iz Zadra priča da su u subotu u 17 sati krenuli prema Korčuli, da bi doputovali sutradan u nedjelju u 7 sati,dok nam je učenica Sara Šarlija je uz pomoć mentorice otkrila recept prvoplasirane najbolje rolade na temu proljeće: biskvit sa rižinim brašnom,maslinovim uljem,krema na bazi limuna,limete i kardamoma,glazura na bazi bijele čokolade i javorovog sirupa.

Srednja škola Metković je prošle godine na prvom natjecanju u Korčuli bila prvoplasirana u kuharstvu. Ove godine u ugostiteljskom posluživanju je mentor Rade Nikoletić pohvalio svog učenika Antu Perleta,koji je oduševio posluživanjem deserta i otvaranjem pjenušca te ukrašavanjem stola različitim stolnjacima.

Gurmanska slana rolada je bila nešto posebno u spremanju Nine Banovac iz Splita sa mentorom Nikša Topić,koji se nada i uspjehu na državnom natjecanju. Poslije dva natjecanja Regionalnog prvenstvo,može se dogoditi da mi iz Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli budemo i domaćini državnog prvenstva,kazao je član povjerenstva Ante Skokandić,popraćen pljeskom odobravanja sudionika ovog natjecanja u Korčuli.