Turistička zajednica promovira Dubrovnik još jednim videom o karanteni

Turistička zajednica promovira Dubrovnik još jednim videom o karanteni

Radio Dubrovnik

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s Gradom Dubrovnikom u promotivne svrhe koristi povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim marketinškim aktivnostima.

Tim povodom snimljen jedan od niza videa kojim se prezentira povijesna materijalna i nematerijalna kulturna baština Dubrovnika. 

Na datum, 27. srpnja 1377. Dubrovačka republika donijela  je povijesnu odluku, proglašava Veniens de locis Pestiferis non intrect Ragusium vel districtum. Odnosno donosi uredbu o prvoj karanteni na svijetu čiji zapis postoji u Knjizi Liber viridis u dubrovačkom povijesnom Arhivu u palači Sponza.  Osim izolacije ništa nije pomagalo u borbi protiv epidemije kuge koja je tada harala  svijetom odnoseći bezbroj ljudskih života. Niti tada nije pomagalo ništa osim fizičke distance, udaljavanja, izolacije i to ne samo 15, već 40 dana.  643 godine nakon svijet se suočava s istim dilemama i problemima.

Video je svojevrsni vremeplov, odnosno “susret” notara  iz 1377. godine i stanovnikom grada iz 2020.godine, a možete ga pogledati na idućem linku https://bit.ly/3g7T3ZE .

Video je prikazan putem društvenih mreža Turističke zajednice grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice, a ostvaren je doseg od nešto više od 80 000 korisnika na mrežama TZGD, dok je na Croatia Full of Life doseg nešto više od 148 000.