U 20 godina - 25 tisuća rotarijanskih maslina

U 20 godina - 25 tisuća rotarijanskih maslina

Rotary

Članovi Rotary cluba Dubrovnik već 20 godina provode akciju podjele besplatnih sadnica maslina na širem dubrovačkom i korčulanskom području. Dosad je donirano blizu 25 000 sadnica maslina, s ciljem obnove maslinarstva prije svega na predjelima u kojima su maslinici stradali u šumskim požarima.

U novom reciklažnom dvorištu u Poslovnoj zoni Banići podijeljeno je 850 komada sadnica maslina (oblica, lastovki, uljarica i bjelica,) stanovnicima gotovo svih sela u Dubrovačkom Primorju, sukladno njihovim prethodno izraženim željama, kako po broju, tako i po sortama.

U Dubrovačkom Primorju ta rotarijanska akcija je i započela u veljači 2001. godine, nakon što je u ljeto 2000. godine vatra uništila i brojne maslinike.

Nakon toga, sadnice su donirane i postradalim područjima na Pelješcu, Korčuli, Župi i Rijeci Dubrovačkoj, te u Konavlima, gdje je 2012. godine dodatno donirano i 1.800 sadnica vinove loze.

Kako su prve donirane sadnice danas već masline u punom rodu, dio ulja iz takvih rotarijanskih maslinika redovito se donira u posebnim akcijama dubrovačkim humanitarnim ustanovama koje brinu o potrebitima.