U Cavtatu otvorena izložba "Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák"

U Cavtatu otvorena izložba "Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák" U Cavtatu otvorena izložba "Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák"

Muzeji i galerije Konavala

U subotu u Kući Bukovac u Cavtatu otvorena je izložba "Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák. Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću". Na otvorenju su govorili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić te autori izložbe. Izložba je otvorena do 6. listopada 2019. godine.

Zahvaljujući vrijednim primjercima ilustriranih časopisa, grafika i fotografija, izložba istražuje poimanje djela Jaroslava Čermáka u Hrvatskoj, na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i njegovu značajnu ulogu u ranom Bukovčevom opusu.

Lucija Vuković, voditeljica Kuće Bukovac,  predstavila je izložbu koncipiranu kroz tri poglavlja: umjetnički i stvarni susret Čermáka i Bukovca, boravak Čermáka u Župi dubrovačkoj te širenje djela obaju umjetnika putem reprodukcija. Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti i koautorica izložbe govorila je o poimanju umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću kao moćnom sredstvu za koje se smatralo da može promijeniti tok povijesti.

Nikša Grbić, povjesničar iz Župe dubrovačke, izložio je svoja istraživanja o boravku i percepciji Jaroslava Čermáka u Župi od 1863. do 1865. godine. Osvrnuo se na postojanu memoriju o Čermakovom prisustvu i kasnijim istraživačima njegova djela kao segmentu  kolektivnog sjećanja i današnjih Župljana.

Nakon otvorenja izložbe autori su zainteresiranim posjetiteljima vodstvom približili predstavljenu temu.