U dolini Neretve agrume napala sredozemna voćna muha

U dolini Neretve agrume napala sredozemna voćna muha

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede obavijestila je proizvođače agruma u dolini Neretve da se na lokalitetu Pržinovac u nasadu grejpa bilježi ulov jedinki sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) iznad gospodarskog praga štetnosti.

Jednako tako i prisutnost ličinki u plodovima grejpa. U tom su nasadu postavljene feromonske lovke za praćenje i ulov populacije.

Proizvođačima na tom području savjetuju provođenje mjera zaštite pripravkom "Success Bait", čija je karenca na agrumima četiri dana.

Ostalim proizvođačima savjetuju postavljanje žutih ploča u nasade u cilju praćenja leta i pojavnosti populacije štetnika te pravovremenog suzbijanja.

Praćenje populacije mediteranske voćne muhe i očitanje lovnih trapova tjedno provode djelatnici HAPIH-a u sklopu aktivnosti koje su propisane Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe u cilju ranog otkrivanja žarišta.

"Podsjećamo proizvođače agruma, kao i ostalih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe ( bresaka, nektarina ,šljiva, marelica, smokava , kakija i dr.), da su sukladno Akcijskom planu dužni su provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati. Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina , osim suzbijanja gospodarski najznačajnijeg štetnika agruma sredozemne voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima", ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.