U Dubrovniku s kancelarkom Merkel o suradnji u regiji

U Dubrovniku s kancelarkom Merkel o suradnji u regiji

Grgo Jelavic/PIXSELL

Godišnji sastanak procesa Brdo-Brijuni koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Europe održava se u utorak u Dubrovniku.

Uz domaćina Iva Josipovića na sastanku Brdo-Brijuni procesa sudjelovat će i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Budući da je i Francuska izrazila želju da ostane podrobno "informirana o ovom prostoru" u ime francuskog predsjednika u Dubrovnik stiže državni tajnik za poslove Europske unije Harlem Desir. Središnje teme neslužbenog sastanka bit će politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika. Stoga ne čudi da će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Geunther Oettinger.
Među brojnim temama posebno će se raspravaljati o Jadransko-jonskoj autocesti koja je iznimno važna za Hrvatsku, istaknuli su u Uredu predsjednika. "Ta je autocesta važna jer osigurava kvalitetan prilaz Dubrovniku kroz zaleđe", smatraju u Uredu predsjednika. S obzirom da je riječ o problemu od interesa i za Makedoniju i Kosovo, očekuje se konsenzus oko tog projekta.
Počasna gošća skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel stiže u Dubrovnik s najbližim suradnicima i, kako se doznaje, posebno će htjeti razgovarati o regionalnoj suradnji. Sastanak Brdo-Brijuni procesa još je jedna prilika za iznimnu promociju Dubrovnika.