U Dubrovniku većina za lijevu koaliciju, u Županiji za desne

U Dubrovniku većina za lijevu koaliciju, u Županiji za desne

Grgo Jelavic/PIXSELL

U X izbornoj jedinici Domoljubna koalicija je osvojila 7 saborskih mandata, a koalicija stranaka Hrvastka raste 4, dok su MOST-u pripala 3 mandata. Provjerili smo i kako se glasovalo u Dubrovniku i gradovima i općinama Dubrovačko-neretvanske županije.

U Dubrovniku je pobijedila SDP-ova koalicija stranaka s partnerima - Hrvatska raste, dok je u ostalim gradovima i općinama više glasova dobio HDZ s koalicijom stranaka. U Dubrovniku je SDP s partnerima dobio 36,6 % glasova, HDZ 35,2, a MOST 16 %. U gradu Korčuli HDZ je dobio 39,5 % glasova, a SDP 37,8 %. Most je i u tom gradu treći s 13,6 %. I U Metkoviću je najviše glasača biralo HDZ, njih 44,3 %, Most je dobio 35,9 %, a SDP 14,3 % glasova. U Pločama je 44,4 % birača biralo HDZ, 33,7 SDP, a 13,8 % Most. U Opuzenu se 50,8 % birača odlučilo za HDZ, 20,7 za SDP, a 20,4 za MOST. Od općina izdvajamo Dubrovačko primorje gdje je 52,3 % birača biralo HDZ, 18,1 % SDP, a 11,9 % MOST. U Župi dubrovačkoj 49,6 % birača zaokružilo je HDZ-ovu, 20,9 SDP-ovu listu, a 17,5 % birača glasalo je za MOST. U Konavlima je 42,4 % birača glasalo za HDZ, 25 % za SDP, dok je i u toj općini na trećem mjestu MOST s 22 % glasova.
Uz Općinu Konavle veže se i ozbiljan prigovor upućen Državnome izbornome povjerenstvu. Naime, SDP je jučer prijavio kako je u Konavlima na biračkom mjestu br. 11 - Kuna Konavoska, predsjednik biračkog odbora prekršio Kazneni zakon glasujući u ime drugih osoba. Prema izjavi svjedoka koji je o tome obavijestio općinsko izborno povjerenstvo i stožer koalicije Hrvatska raste, predsjednik tamošnjeg biračkog odbora, nakon što je glasao u svoje ime, uzeo je dodatni listić i glasao u ime druge osobe, koja u tom trenutku nije bila prisutna na biračkom mjestu, niti je pristupila glasanju. Time je prekršio članak 118. Kaznenog zakona djelima povrede slobode odlučivanja birača i zlouporabe izbornog prava. O tom je slučaju podnesen prigovor Državnom izbornom povjerenstvu, kao i kaznena prijava MUP-u.
Prigovor Državnom izbornom povjerenstvu na sam dan izbora, ali i u subotu 7. studenog uputio i HNS zbog dan ranije zapečaćenih izbornih kutija.
Što se tiče preferencijalnih glasova - birači su na dubrovačkom području iskoristili i tu mogućnost. Naime, preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 % preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila. Tako je Božo Petrov s liste MOST-a, iako je bio posljednji na listi te koalicije zahvaljujući 59 % glasova osvojio mandat za ulazak u Sabor. Ante Kotromanović s SDP-ove liste osvojio je 38 % glasova, a Damir Krstičević iz HDZ-ove koalicije osvojio je 36 % preferencijalnih glasova.