U IUC-u tradicionalna konferencija o teoriji reprezentacija

U IUC-u tradicionalna konferencija o teoriji reprezentacija

Radio Dubrovnik

U Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku od 24. do 29. lipnja održava se sada već tradicionalna matematička konferencija "Representation theory XVI", koju organiziraju zagrebački Center of Excelence QuantixLie, PMF Zagreb i Hrvatsko matematičko društvo.

Konferencija se odvija u tri sekcije: "Real groups", "Vertex algebras" i "Number theory".

Tematika je izuzetno značajna u razumijevanju temeljnih prirodnih zakonitosti, s važnim primjenama u teorijskoj fizici (Diracovi operatori i konformna teorija polja). Posebno su važne primjene u kriptografiji bez koje ne bi uopće bilo moguće internetsko poslovanje. Također su diskutirane moderne korespodencije 4d fizikalnih teorija s teorijom verteks-algebri.

U radu konferencije sudjeluju vodeći matematičari u području teorije reprezentacija, teorije verteks-algebri i teorije brojeva, ukupno četrdesetak sudionika iz Hrvatske (među kojima dvadesetak mlađih) i šezdesetak iz svijeta.

Posebno je značajno prisustvo vrhunskih matematičara iz najboljih svjetskih sveučilišta, primjerice s prva dva svjetska sveučilišta Harvard i MIT (Massachusetts Institute of Technology), pa iz najboljeg europskog sveučilišta u Oxfordu, s poznatog pariškog sveučilišta Ecole Polytechnique, najboljih japanskih  sveučilišta u Tokyu i Kyotu, te kineskih sveučilišta u Xiamenu, Shanghaiu i Hong Kongu.

Organizatori su zagrebački profesori D. Adamović, A. Dujella, H. Kraljević, P. Pandžić i M. Primc te A. Milas i D. Vogan iz SAD-a.