U Kazalištu Marina Držića održana komemoracija za maestra Đela Jusića

U Kazalištu Marina Držića održana komemoracija za maestra Đela Jusića

Dubrovačko-neretvanska županija

U Kazalištu Marina Držića održana je komemoracija povodom smrti maestra Đela Jusića. Uz obitelj, župana Nikolu Dobroslavića, gradonačelnika Mata Frankovića, biskupa dubrovačkog mons. Mata Uzinića i brojne druge, s maestrom su se posljednji put došli oprostiti brojni sugrađani, prijatelji, kolege.

Župan Nikola Dobroslavić u svom je govoru izrazio iskrenu i duboku sućut članovima obitelji maestra Đela:

"Naš Đelo bio je veliki umjetnik, glazbenik, zaljubljenik u naš Grad, domoljub i čovjek koji je tako vješto utkao glazbene note u svoj Grad. Nije više s nama fizički, ali duhom jest, kroz svoje predivne pjesme koje su nam upotpunjavale mladost, obilježile srednje godine, a prate nas i danas. I nastavit će naš Đelo biti s nama jer ćemo ga se sa zahvalnošću trajno sjećati i jer će se njegove pjesme pjevati i svirati. Njegove pjesme nastale kao rezultat ljubavi u kojoj su živjeli Đelo i Grad, jedne divne ljubavi koja se pokažala tako nježna i tako plodna. Hvala ti, dragi Đelo, na svemu što si nam dao. Pamtit ćemo tebe i tvoja djela. Neka ti je mirno more, dragi naš kapetane!", rekao je župan.

Gradonačelnik Franković je rekao da je Grad izgubio uistinu velikog umjetnika, miljenika svih generacija i jednu veliku dušu Grada, pritom istaknuvši kako mu je drago što je za života dobio nagradu Dubrovnika za životno djelo.

"Kad razmišljam po čemu ga pamtim, onda mi nekako ostaje u sjećanju onaj njegov hod preko vrata od Ploča, polako u Grad, a iza njega se širi miris lule.  Ljubav koju je gospar Đelo imao prema svom Gradu bila je nevjerojatna, ali ono što također treba istaknuti je ljubav koju je imao prema svojoj Hrvatskoj. Kad god je bilo najteže, on je bio tu, kad god je trebalo. Ne tražeći ništa zauzvrat, davao je sve", naglasio je gradonačelnik Franoković.

Od Đela Jusića prigodnim riječima oprostili su se i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, predsjednik Gradske glazbe Dubrovnik Dživo Brčić te Vilma Kosović u ime Dubrovačkog demokratskog sabora i Anđela Matić u ime svih generacija Malog raspjevanog Dubrovnika.

Maestro Đelo Jusić je tijekom svoje bogate karijere skladao više od tisuću pjesama koji se izvode diljem svijeta. Laureat je niza festivala i dobitnik strukovnih priznanja, među kojima su Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli, Nagrada Ivan pl. Zajc za najbolji mjuzikl (Dundo Maroje), dva Porina, Zlatni prsten Radio-Zagreba, nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo 2008. Za sudjelovanje i doprinos Domovinskom ratu, ukazom predsjednika Republike dodijeljeno mu je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.