U Kneževom dvoru mijenja se klimatizacijski sustav na morsku vodu

U Kneževom dvoru mijenja se klimatizacijski sustav na morsku vodu

Radio Dubrovnik

U sklopu projekta „Seadrion”, u kojem sudjeluje Razvojna agencija grada Dubrovnika DURA, u Kneževom dvoru počela je zamjena starog postrojenja za grijanje i hlađenje Gradske vijećnice, Kneževog Dvora te dijela Kazališta Marina Držića. Novi sustav će koristiti morsku vodu kao medijator.

Cilj projekta je postaviti postrojenja, pratiti njihov rad te promovirati korištenje morske vode kao obnovljivog izvora energije. Sustav će se sastojati od šest dizalica topline. Planirani završetak radova je 30. lipnja 2019. godine.

Glavni cilj projekta "Seadrion" je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji.

Ukupna vrijednost projekta je 5.562.113,11 kuna, dok je proračun za DURU 946.381,66 kuna. Za samu opremu je, kroz amortizaciju, osiguran iznos od 515.438,96 kuna.

Grad Dubrovnik je izradio dokumentaciju za zamjenu postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževu dvoru koji odgovara potrebama projekta "Seadrion", a DURA je potom objavila javnu nabavu "Zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku u sklopu projekta 'Seadrion'". Nakon završetka procesa javne nabave, uslijedio je ugovor s izabranim izvođačem Tehno Elektronik d.o.o.

U čitavoj Adrionskoj regiji fosilna goriva se, a naročito lož ulje koriste kao izvor energije za grijanje/hlađenje kao i klima uređaji koji u zaštićenim zonama narušavaju izgled i viziru baštine.

Obnovljivi izvori energije, u ovom slučaju morska voda, potencijal su za sve gradove i objekte koji se nalaze uz more te će se ovim projektom promovirati njihovo korištenje.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževu dvoru ima veliki značaj, jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtima, odnosno UNESCO zaštićenom području koji će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Glavni partner projekta je Sveučilište u Zagrebu – Fakutet strojarstva i brodogradnje te šest drugih partnera CORTEA, GOLEA, Općina Izola, CERTH, AKBN i DURA.