U Korčuli održan festival "Crni otok - bijela vina"

U Korčuli održan festival "Crni otok - bijela vina"

Niko Perić

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara "Grk-Lumbarda" te suorganizatora TZ Grada Korčule i TZ općine Lumbarda održan je u nedjelju navečer na trgu sv. Justine u Korčuli Festival vina otoka Korčule pod nazivom "Crni otok-bijela vina".

Na festivalu su brojni vinoljupci kupovali praznu čašu sa otisnutim logotipom Festivala kojom su degustirali vina izlagača.

Iz Lumbarde: VINA CEBALO,POPIĆ, LOVRIĆ,BIRE,ZURE i NOBILO.Iz Smokvice:DIDOVINKA,KUNJAS,PLASA, RADOVANOVIĆ,BLACK ISLAND, MLADEN TOMAŠIĆ-BARBAZZA i TORETA. Iz Čare: PZ POŠIP,NERICA i POŠIP-EXPORT. Iz Blata: BLATO 1902, BAČIĆ i DINE. Njima se priključila i KORTA KATARINA iz Orebića na poluotoku Pelješcu.

Festivalska večer je bila kombinacija kušanja vina od autohtonih sorti grožđa otoka Korčule i zabave uz glazbeni duo The Borderlines(Marin Jerkunica i Vanda Ivelja) s gostom Bostjanom Copekom iz Slovenije. 

Poslije pozdravnih riječi Hane Turudić direktorice TZ Grada Korčule na engleskom jeziku i priče o korčulanskim vinima, Festival je otvorio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris i pozvao sve da probaju najbolja vina koja dobivaju brojne svjetske nagrade.

Za razliku od ostalog dijela Dalmacije, koja je znamenita po crnim vinima, Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa, koje je u središnjem dijelu otoka Pošip i Rukatac koji se uzgajaju u Smokvici i Čari, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka je Grk.

"Naziv festivala Crni otok Bijela vina je po poznatoj crnogoričnoj šumi na otoku Korčuli kojega su stari Grci nazvali Korkyra Melaina, a u doba Rimskog carstva bila je poznata kao Korkyra Nigra", istaknuo je korčulanski gradonačelnik.

Tekst i foto : Niko Perić