U Korčuli otvorena Farmacija s restauriranom ljekarnom iz 1850.

U Korčuli otvorena Farmacija s restauriranom ljekarnom iz 1850.

Niko Perić

U bivšoj ljekarni u Korčuli na Trgu kralja Tomislava u ponedjeljak je svečano otvorena Farmacija Korčula, u sklopu koje je izložena restaurirana stara korčulanska ljekarna iz davne 1850. godine, inače zaštićeno kulturno dobro Ministarstva kulture.

"Namještaj stare ljekarne je zajednički projekt i rad Ljekarne Korčula, Obrta za restauriranje namještaja Depolo te Grada Korčule, koji je ustupio namještaj Ljekarni na korištenje", komentirala je na otvaranju ravnateljica Ljekarne Edita Žuvela.

Uz blagoslov korčulanskog župnika don Frana Kuraje pozdravne su riječi uputili ravnateljica Gradskog muzeja Korčule Marija Hajdić i gradonačelnik Andrija Fabris.

Vlasnik Obrta za restauriranje namještaja Mihovil Depolo je zainteresirao sugrađane podatkom da je namještaj nekadašnje ljekarne Zovetti iz Korčule, koji je bio kupljen u Veroni oko 1850. te bio u upotrebi do 1980. godine, kada je zamijenjen modernim namještajem i pohranjen na više lokacija, gdje je vidno propao kroz četrdeset godina.

Sada restauriran vraćen je u upotrebu u Gradsku ljekarnu Korčula, gdje će korisnicima Farmacije biti ponuđeni farmaceutski proizvodi bez liječničkog recepta, poruka je korčulanskih ljekarnika.