U Korčuli predstavljena knjiga "Korčulanski jedrenjaci"

U Korčuli predstavljena knjiga "Korčulanski jedrenjaci"

Niko Perić

U subotu navečer je Centar za kulturu Korčula organizirao u kino dvorani predstavljanje knjige "Korčulanski jedrenjaci autorice Tee Marinović. U ime domaćina je Lana Filippi Brkić, ravnateljica Centra za kulturu Korčula na predstavljanju pozdravnim govorom istakla Teu Marinović.

Ona se već dugi niz godina bavi društvenim,gospodarskim,prosvjetnim i kulturnim prilikama Korčule, na temelju obiteljske pismohrane i povijesne građe otoka Korčule.

"Vjerujem da je tema korčulanskih jedrenjaka do sada zaintrigirala svih nas, kojima je iz današnje perspektive teško zamisliti da su se u maloj Korčuli gradili veliki jedrenjaci koji su plovili svjetskim morima i na taj način stvarali most između Korčule i svijeta", rekla je Filippi Brkić.

Izdvojila je kako se u drugoj polovici 19.stoljeća izgradilo u Korčuli dvadesetak jedrenjaka od 30 do 550 tona nosivosti. Među njima s tonažom najveći jedrenjak „Fratelli Fabris“koji je s 40 metara dužine tajanstveno nestao u plićinama Nizozemske, kada se utopilo i deset članova posade koji su prevozili dragocjeni teret, vrijedni kamen s otoka Vrnika.

"Sve nam to golica maštu i tjera nas da iz ove knjige doznamo što više o bogatoj pomorskoj povijesti Korčule", naputila je posjetitelje ravnateljica Centra za kulturu.

Knjigu je predstavila dugogodišnja ravnateljica Pomorskog muzeja Split dr. sc. Danka Radić, koja je vrlo stručno, publici dopadljivo pričala o autorici Marinović, kazavši kako knjiga uz lokalni ima i nacionalni značaj. Bogato opremljena slikama, litografijama i fotografijama jedrenjaka gdje se navodi i inventar korčulanskih građanskih kuća, predmeti za svakodnevnu uporabu, koji su danas pokretni predmeti korčulanske kulturne baštine.

Sve se je pratilo projekcijom uz likovne prikaze luka i gradova u vrijeme kada su Korčulani u njih putovali. Posjetitelji su mogli promotivnom cijenom obogatiti i kućne biblioteke.

Knjiga je pisana kao ljetopis, obrađuje povijesne drvene brodove koji su gradnjom, vlasništvom ili suvlasništvom vezani uz grad Korčulu, čulo se na predstavljanju, jer se autorica Tea Marinović služila svom dostupnom literaturom, pomorskim godišnjacima, Lloydovim izdanjima, pismohranom obitelji Marinović, arhivskim izvorima u Korčuli,Trstu i Beču.

Autorica se zahvalila na velikoj podršci supruga Ratka, umirovljenog kapetana duge plovidbe, čija je kuća svojevrsni muzej pomorskih detalja, zahvalivši se i brojnim stanovnicima otoka Korčule na sakupljenim prilozima i fotografijama, jer kako je kazala do 1848. godine ne postoji službeni pomorski upisnik, a za brodove koji su građeni za vlasnike izvan Austrije odnosno Austro-Ugarske ili su prodavani državljanima drugih europskih zemalja – nemamo podataka, navodi Tea Marinović.

Navedeni popis brodova po imenima pruža uvid u trgovačko-pomorsko sudioništvo Korčule tijekom duljeg razdoblja, kroz koje je autorica nastojala pratiti njihovo postojanje od početka do kraja, bez obzira na promjene imena, vlasnika, pa time i tipa jedrenjaka ili dimenzija.