U Lazaretima sastanak projekta "Active NGO's"

U Lazaretima sastanak projekta "Active NGO's"

Grad Dubrovnik

Partnerski sastanak projekta "Active NGO's" održan je u srijedu u Lazaretima. Projekt je razvijen na temelju primjera dobre prakse "NGO HOUSE" u Rigi s ciljem da se elementi latvijskog primjera prenesu na ostale partnere uz mreži.

Svrha "NGO HOUSE" je osnažiti civilno društvo, osvijestiti ulogu građana o mogućnostima doprinosa zajednici i suradnji s gradskom administracijom. U projektu sudjeluju Riga kao nositelj, Siracusa, Santa Pola, Brighton & Hove City Council, Espoo i DURA.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić istaknula je tom prilikom kako Riga ima zanimljivu povezanost s Dubrovnikom s obzirom na to da njihov glavni trg krasi statua viteza Rolanda iz 19. stoljeća, a Dubrovnik ove godine slavi 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa, jednog od simbola Grada.

Također je naglasila kako je najveći izazov u Dubrovniku adekvatna lokacija za razne udruge i na tome gradska uprava predano radi kako bi se situacija poboljšala. Kao pozitivan primjer navela je Centar za mlade koji će uskoro djelovati u novouređenom prostoru u Luci Gruž.

Tom prilikom je istaknula participativno budžetiranje čiji se pilot projekt uspješno održao u školama i koji će se kasnije proširiti na lokalno stanovništvo, s ciljem bolje dvosmjerne komunikacije  gradske uprave i građana.