U Zagrebu otvorena izložba ostavštine Bernarda Bernardija

U Zagrebu otvorena izložba ostavštine Bernarda Bernardija

Niko Perić

U naporima vrednovanja baštine Bernarda Bernardija, tijekom svoje umjetničke rezidencije u Korčuli 2019. godine u organizaciji korčulanske Sive Zone – prostora suvremene i medijske umjetnosti, umjetnica Maja Marković se bavila hotelskim kompleksima...

...koje je Bernardi, uz osebujan spomenički memorijalni kompleks, ostavio u nasljeđe svom rodnom gradu Korčuli. 

Tim povodom je u Galeriji Bernardo Bernardi u Zagrebu otvorena izložba Maje Marković pod nazivom „Zaostatak interijera“ javljaju nam kustosi Sive zone Darko Fritz i Sonja Leboš.

Izložba će biti otvorena do 30.srpnja ove godine,koja je proizašla iz vizualnog istraživanja Maje Marković u zatečenom stanju korčulanskih eksterijera i interijera ovog  velikog arhitekta Bernarda Bernardija.

To su hoteli "Marko Polo" (1967-1982), "Park" (1971-1985) i "Liburna" (1979-1985). Za hotele "Marko Polo" i "Liburnu" Bernardi je oblikovao integralno prostorno-arhitektonsko rješenje i interijer,a za hotel "Park" projekt unutrašnjeg uređenja centralnog dijela.

Centralni dio izložbe su instalacije ispisa fotografija, koji su transformirani u trodimenzionalne oblike, čime je originalno fotografsko kadriranje prevedeno u skulpturalni medij,dodaje kustos Sonja Leboš,dok Darko Fritz zaključuje da intermedijalna instalacija Maje Marković otvara ne samo novi pogled na ostavštinu Bernarda Bernardija, već i na složenost ljudsko-prostornih odnosa unutar uslužne industrije turizma, koja se upravo u ovo post-pandemijsko doba rekonfigurira na načine koje tek trebamo pojmiti.

Dodatna vrijednost Galerije "Bernardo Bernardi" služi kao svojevrsni ready-made, obzirom da je smještena u zgradi RANS "Moša Pijade" za koju je Bernardi oblikovao ikonički interijer i opremu (1957-1961). Postojeći mobilijar tako dobiva novu upotrebnu, prostornu i značenjsku konfiguraciju u kojoj su korištene i krhotine posuđa koje je umjetnica Marković pronalazila u zapuštenim dijelovima Bernardijevih korčulanskih objekata.