U Zračnoj luci Dubrovnik predstavljen EU projekt LAIRA

U Zračnoj luci Dubrovnik predstavljen EU projekt LAIRA

Zračna luka Dubrovnik

U Zračnoj luci Dubrovnik članovi projektnog tima LAira predstavili su ključne smjernice i ciljeve projekta LAira, financiranog sredstvima Europske unije, te su tom prilikom darivali članove Biciklističkog kluba Konavle.

Podsjetimo, LAirA se bavi specifičnim i značajnim izazovima multimodalne i nisko-ugljične mobilne integracije zračnih luka. Cilj projekta je smanjenje upotrebe energije i ekoloških utjecaja transportnih aktivnosti u zračnim lukama i njihovom okruženju, i to promjenom obrazaca ponašanja mobilnosti putnika i zaposlenika zračnih luka.

Današnji događaj pod geslom ‘Biciklom do posla’ još jednom nas je podsjetio kako velika ovisnost o korištenju automobila dovodi do zagušenja prometa, ali i fizičke neaktivnosti, što društvu nameće izravne i neizravne troškove.

Promicanje pješačenja i biciklizma prepoznato je kao jedan od načina ublažavanja takvih negativnih učinaka. Članovima Biciklističkog kluba Konavle i zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik uručeni su promo paketi s biciklističkom opremom.

Projekt LAira potiče modalni prijelaz na aktivna putovanja (biciklizam i pješačenje), zračno-željezničke veze, javni prijevoz i / ili zajedničku mobilnost s ciljem smanjenja zagađenja okoliša.

Iz Zračne luke Dubrovnik naglašavaju kako će i dalje poduzimati različite pristupe i akcije kako bi se poboljšale razine pješačenja i biciklizma te smanjilo korištenje automobila u/iz Zračne luke.

Voditelj projekta Josip Paljetak ističe kako se nada sve većem broju zaposlenika koje će ova i slične akcije motivirati na mijenjanje navika i korištenje drugih prijevoznih sredstava.

I za kraj valja podsjetiti kako je bicikliranje dobro za zdravlje, okoliš i novčanik.