Udruženje obrtnika podržalo Frankovićev prijedlog zakupa javnih površina

Udruženje obrtnika podržalo Frankovićev prijedlog zakupa javnih površina

Radio Dubrovnik

Udruženja obrtnika Dubrovnik uputilo je priopćenje za javnost na temu zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, u kojem ističu kako prihvaćaju prijedloge gradonačelnika Mata Frankovića.

Nakon sastanka Gradonačelnika i Gospodarskog vijeća, s kojeg je upućen zajednički stav prema Vladi RH, te sastanka Gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića kojeg je održao je sa zakupcima koji imaju najveći udio zakupa i zakupcima s dugogodišnjim zakupom prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate najma prostora i javnih površina na-kon 30. lipnja 2020. godine, sa zadovoljstvom smo pozdravili i prihvatili prijedloge Gradonačelnika.

Prijedlog zakupcima jest da se nakon 30. lipnja 2020. godine, ako turistička sezona započne, visina zakupa do 31. listopada 2020. godine nastavi obračunavati i plaćati po modelu 50 posto zakupa i 30 posto javna površina, dok bi se u razdoblju od 1. Listopada 2020. do 1. travnja 2021. svi zakupci oslobodili plaćanja najma.

Najam javnih površina odnosi se, u kontekstu Udruženja obrtnika Dubrovnik, na ugostiteljsku djelatnost, dok su najmovi prostora vezani i za trgovačku i druge uslužne djelatnosti. Oslobađanje od plaćanja najmova predstavlja značajno financijsko rasterećenje, a nove mjere Grada, donesene i iskomunicirane na vrijeme, ostavljaju prostora i vremena svim poslovnim subjektima da, u novonastalim okolnostima, prilagode svoje poslovne planove računajući na postojeće mjere Vlade RH kao i na najnovije mjere Grada. Nadamo se da ćemo uz pomoć ovih mjera te partnerskog odnosa s Gradom uspjeti posložiti svoje poslovanje da izdrži ovu krizu.

Budući da je puno nepoznanica, posebno duljina trajanja krize i njenih posljedica, nakon 1. travnja 2021. godine, a do kraja iduće godine, predložit će se novi model plaćanja najma koji bi trebao pomoći zakupcima da izađu iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Ukoliko sezone ne bude u tom slučaju stav Grada jest kako se do oporavka najam ne bi plaćao. Cilj Grada Dubrovnika kao i Udruženja obrtnika Dubrovnik je očuvanje gospodarske djelatnosti i radnih mjesta te što skoriji početak poslovanja te je Grad u okviru svojih financijskih mogućnosti spreman pomoći.

S obzirom da se situacija konstantno mijenja dogovoreni su sljedeći sastanci početkom lipnja kako bi se mjere dodatno ažurirane i usuglasile.

Pozdravljamo svaku inicijativu i suradnju, u smislu zajedničkog odgovora i iznalaska rješenja za ublažavanje posljedica ove krize, kojima ćemo se uvijek rado odazvati i aktivno sudjelovati.