Upitan plasman neretvanske mandarine

Upitan plasman neretvanske mandarine

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ruski embargo na uvoz voća i povrća iz Europske unije zabrinuo je Neretvane, a oni su onamo izvozili 40 posto uroda mandarina.

Uzgajivači mandarina strahuju kamo će s ovogodišnjim urodom za koji se očekuje da će biti gotovo dvostruko veći nego lani. Predviđaju oko 80 tisuća tona, a tolika količina mandarina teško će se prodati jer je poznato da Hrvatska potroši tek do 15 tisuća tona. "50% izvoza iz europske unije mandarine ide prema ruskom tržištu. Bez tog tržišta mi nećemo moći otkupiti više od 50  ili 60% neretvanskih količina, a to znači da je moguć i opći kaos na našem tržištu." - upozorava direktor otkupnog centara Jesenska iz Opuzena, Marinko Soče.
Svoju zabrinutost ističe i predsjednik Udruge voćara Neretve Miodrag Kiridžija: "Kolika je važnost ruskog tržišta za dolinu Neretve odnosno za plasman naših mandarina najbolje govore statistički podaci tako 2012-te 40% ukupnog izvoza mandarina upravo je plasirano na tržište Ruske Federacije."
Tračak nade za neretvanske poljoprivrednike sastanak je europskih ministara poljoprivrede i vanjskih poslova  o pomoći proizvođačima pogođenim embargom. No, iz iskustva znaju - koliko god pomoć bude izdašna, ne može pokriti svu štetu. Ekonomsko-poljoprivredni analitičar Niko Kapović.
"Posljedice će bit izravne i teške, dakle, očekivati je probleme u prodaji i niske cijene."
S obzirom na kvalitetu neretvanske mandarine možda je ovo prilika da se prodaja proširi na sjever Europske unije gdje je do sad bila slabo zastupljena.