Uz Tjedan psihologije o inteligenciji

Uz Tjedan psihologije o inteligenciji

Prof. Matešić uvodno je istaknuo kako uvriježeno mišljenje da inteligencija određuje naše živote te kako su inteligentnije osobe bolje obrazovane, na boljim su radnim mjestima i više zarađuju

Središnji događaj ovogodišnjeg Tjedna psihologije u Dubrovniku bilo je predavanje dr.sc. Krunoslava Matešića na temu „Inteligencija od zablude do znanstvenih spoznaja“. Predavanje je bilo namijenjeno studentima Sveučilišta u Dubrovniku, ali i svim zainteresiranim građanima.
Prof. Matešić uvodno je istaknuo kako uvriježeno mišljenje da inteligencija određuje naše živote te kako su inteligentnije osobe bolje obrazovane, na boljim su radnim mjestima i više zarađuju. Prikazao je znanstveni slijed teorija o tome što je inteligencija, napominjući kako ima više od dvadeset definicija inteligencije. Govorio je i o povijesti razvoja inteligencije napominjući kako se u prošlosti inteligenciju povezivalo s veličinom glave, pa se muškarce smatralo inteligentnijim od žena.
Ukazao je i na nedovoljno rasvijetljenu poveznicu između rezultata testiranja inteligencije i eugeničkog pokreta čiji su pripadnici, navodi, u zemljama zapadnog svijeta još u nedavnoj povijesti koristili metode selekcije ljudskih bića prema biološki i genetičkim karakteristikama odnosno njihovoj inteligenciji.  Također, istaknuo je kako je inteligencija nasljedna, ali da na njen razvoj utječu i čimbenici u okolišu. Predavanje su organizirali Hrvatsko psihološko društvo u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.