VatrogasnI brod za sigurnost mora, priobalja i otoka od požara

VatrogasnI brod za sigurnost mora, priobalja i otoka od požara

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Danas je u gradskoj vijećnici grada Dubrovnika potpisan ugovor o nabavi vatrogasnog broda. Ugovor je u nazočnosti gradonačelnika, ujedno i predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, Mata Frankovića, potpisao zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Dubrovnika Stijepko Krilanović.

Kako je pojasnio dubrovački gradonačelnik riječ je o jedinstvenog brodu na području Dubrovačko-neretvanske županije koji će imati višestruku ulogu, a to je brzi transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara te za potrebe intervencija u slučaju spašašavanja ugroženih života. Polovilo će moći djelovati i kada je loše vrijeme pa na osnovu svega toga možemo zaključiti kako se podiže razine sigurnosti, zdravstvene i vatro zaštite - kazao je Franković dodavši kako je, za nabavku broda, Grad Dubrovnik osigurao dio sredstava, a drugi dio JU Rezervat Lokrum.

Odrađen je postupak javne nabave i izabran najpovoljniji graditelj tvrtka Marservis, a brodom će se koristiti Vatrogasna zajednica Grada Dubrovnika za područje Grada Dubrovnika, a i po potrebi šire po cijelom akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije. 

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović najavio je ustrojavanje pomorske službe budući da je, prema njegovom mišljenju, vatrogastvo s brodom ušlo u novi iskorak u području zaštite i spašavanja. 

- Neće to samo biti brod u kojemu će jedan vatrogasac stajati već će to biti cijela služba. Grad Dubrovnik je osigurao sredstva koja će koristiti ta služba i to će biti u rangu kapetanije i policije u vidu 24-satnog dežurstva koje će uvijek biti na usluzi građanima - kazao je Krilanović istaknuvši kako će to biti "projekt na ponos Dubrovnika".

 

 

mato vatrogasno vozilo