Večeras kazalište ''Smješko'' o djetinjstvu i mladosti Marije Jurić Zagorke

Večeras kazalište ''Smješko'' o djetinjstvu i mladosti Marije Jurić Zagorke

Dubrovačke knjižnice

U okviru programa "Mjeseca hrvatske knjige" Dubrovačke knjižnice u suradnji s Kazalištem "Smješko" dubrovačkoj publici poklanjaju duodramu "Kakva majka, takva kći", o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, naše prve novinarke, rado čitane književnice i aktivistice.

"Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri tako poseban. Majke i kćeri…", reći će Zagorka prema čijim je autobiografskim zapisima "Što je moja krivnja?" i romanu "Kamen na cesti" autorica teksta Frana Marija Vranković oblikovala priču koja prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negrovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine mlađe sestre Dragice, u Krapini 16. studenog 1897. godine.

Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, glazbu Damir Šimunović, a u predstavi igraju Mia Krajcar (Marija Jurić Zagorka) i Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin).

Predstavom "Kakva majka, takva kći" Kazalište "Smješko" u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu.

Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri "11. Glumišta pod murvom" u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Predstava "Kakva majka, takva kći" odigrat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad večeras u 19 sati. Ulazak je slobodan.