Večeras nova premijera Kolarina "Mare Fjočica"

Večeras nova premijera Kolarina "Mare Fjočica"

Kazališna družina "Kolarin"

Pred nama je nova premijera Kazališne družine Kolarin koja ovu godinu obilježava 10 godina umjetničkog djelovanja, a ova predstava je posvećena legendarnoj glumici Žuži Egrenyi, koja je u Kolarine utkala dodatnu ljubav prema glumi i teatru.

Premijerna izvedba "Mare Fjočica", autora Joza Lovrića Jadrijeva u režiji Paola Tišljarića održat će  se danas u 21:30 sati na Poljani Mrtvo zvono. Reprizne izvedbe su 29. i 30. lipnja te 1. srpnja.

Ulaznice se mogu rezervirati i kupiti na blagajni Kazališta Marina Držića, broj telefona 321-088 ili online preko stranice ulaznice.hr. Iz Kolarina podsjećaju da je broj mjesta ograničen obzirom na preporuke HZJZ.

 

O PREDSTAVI:

Komediju Josipa Lovrića “Mare Fjočica” režira Paolo Tišljarić, kojemu je ovo već četvrta suradnja s KD Kolarin. Maru Fjočicu autor je napisao potkraj sedamdesetih, a u dubrovačkom teatru se izvodila početkom osamdesetih. Privukla je velik interes publike pa je njezin odjek uspoređivan sa Stullijevom Katom Kapuralicom. Zato je 1983. g. u Pilama snimljena i za državnu televiziju, kao još jedan komad dubrovačkoga ambijentalnog teatra.  Više  je puta zadnjih godina reprizirana na HTV-u pa su je mogli vidjeti i mlađi naraštaji. Lovrić je uvijek naglašavao kako drama kao forma valja biti pisana prvenstveno za čitanje, a uprizorenje joj može biti samo dodatno ostvarenje. Vjerojatno se iz toga razloga dramske dionice u Mari Fjočici nižu bez oznake o tome tko ih izgovara. Lovrić u ovoj neodoljivoj komediji, na  simpatičan način, portretira dubrovačku siđelicu Maru Fjočicu, koja se usprkos ljubomori svojih jezičavih susjeda ženi za umirovljenog kapetana Cvijeta, a tako stvara autentičnu sliku Dubrovnika onda, ali i danas, u kojoj će se prepoznati različite generacije gledatelja.

 

O DRUŽINI:
KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN osnovana je 2010. godine u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle. Prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom "Stolovi i stočići" izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Kolarini su dosad izveli "Šporku kanastu" Matka Sršena, u režiji Radmile Milaković, "Skerac sa Svete Marije" prema tekstu Borisa Njavra u režiji glumice Žuže Egrenyi, "Božić djeda Martina" L.N. Tolstoja i "Božićni čarobni napitak“ ,“Dugonja Trbonja i Vidonja“ u adaptaciji i režiji Tajane Martić, "Ribarske svađe" Carla Goldonija i "Matrimonijo" Joza Lovrića u režiji Žuže Egrenyi ,“Ježevu kućicu“Branka Ćopića u režiji Darije Mikulandre Žanetići "Vjeru iznenada", Marka Bruerovića “Novelu od Stanca“ Marina Držića i „Karaoke show“ Davora Spišića u režiji Paola Tišljarića.

 

O REDATELJU:
PAOLO TIŠLJARIĆ je rođen 1991. u Zagrebu, gdje je diplomirao kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti 2016. godine s predstavom "Nesporazum" A. Camusa. Do sada je postavio brojne predstave u HNK Zagreb, GK Trešnja, GK Gavella, DK Dubrava, KMD, na DLJI i drugo. Bio je asistent mnogim poznatim redateljima, primjerice T. Panduru, I. Buljanu, K. Dolenčiću, O. Frljiću, A. Popovskom, J. Kici i I. Boban. Suosnivač je umjetničke organizacije "THEARTE". Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

REDATELJ: PAOLO TIŠLJARIĆ

IZBOR KOSTIMA: AIDA MACHIEDO

OBRADA GLAZBE: ŽARKO DRAGOJEVIĆ

TEHNIČKA PODRŠKA NA LOKACIJI: FIFI SOUND

JEZIČNA SAVJETNICA: IVANA LOVRIĆ JOVIĆ

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: MAJI STUDIO

 

ULOGE:

MARE FJOČICA – MARINKA METKOVIĆ

GOSPAR CVJETO – ANDREO BEZIĆ

LINA – JELENA MARŽIĆ

LUKRE – JELICA ČUČEVIĆ

ŠIME – ANTE TONĆI ĐURKOVIĆ

ĐURO – LEO MRKIĆ

KONOBARICA – AIDA MACHIEDO / DARIJA MIKULANDRA

 

 

ZAHVALJUJEMO

IVANI LOVRIĆ JOVIĆ I MARINI UCOVIĆ ŠTO SU BEZ NAKNADE DOZVOLILE IZVOĐENJE OČEVOG TEKSTA, DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA, UDRUZI PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE, GRAD U DUBROVNIKU I PONAJVIŠE SUSJEDIMA NA SVETOJ MARIJI KOJI SU PRATILI NAŠE PROBE

U PREDSTAVI SE KORISTE KOSTIMI I SCENOGRAFIJA IZ FUNDUSA KAZALIŠTA MARINA DRŽIĆA.

 

W: www.kolarin.hr

E: info@kolarin.hr