Večeras otvaranje jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Večeras otvaranje jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas uz stihove "Himne slobodi" večeras u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na približno trideset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Obljetničke, sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a pod krilaticom "Dubrovnik plovi".

U ceremoniji sudjeluju Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani grada Dubrovnika.

Kraj svečanosti obilježit će piromuzički vatromet čiji se početak očekuje oko 22 sata.

Svečano otvaranje 70. Igara prenosit će Radio Dubrovnik i Prvi program Hrvatskog radija, a u izravnom će prijenosu i ove godine moći uživati i gledatelji Prvog programa Hrvatske televizije.

U 47 slavljeničkih dana nadolazeće festivalske sezone, Igre će brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike i vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, a upravo će reprezentativni spoj navedenoga otvoriti i glazbeni program Igara, 11. srpnja velikim gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha.

Svečanom otvaranju tradicionalno trebala je sinoć prethoditi generalna proba, kao posebno atraktivan dio festivala koji brojni Dubrovčani i njihovi gosti redovito prate s velikim zanimanjem, ali je otkazana zbog nevremena.