Večeras predavanje o svestranome Korčulaninu Vinku Paletinu

Večeras predavanje o svestranome Korčulaninu Vinku Paletinu

Dubrovačke knjižnice

Predavanje Tuge Tarle "Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta" održat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad večeras u 19 sati. Predavanje će publiku upoznati s likom i djelom Vinka Paletina iz Korčule.

Paletin je bio konkvistador i kartograf, dominikanac, pisac i izumitelj, prevoditelj i diplomat, koji je svojim nesvakidašnjim životnim iskustvom ostavio znatan doprinos humanističkoj Europi 16. stoljeća.

Godine 2018., povodom 510. obljetnice Paletinova rođenja, u prijevodu Tuge Tarle, Matica hrvatska objavila je knjigu "Ime, život i avanture anonimnog osvajača Vinka Paletina iz Korčule" Španjolca Isacija Péreza Fernándeza, dominikanca, doktora filozofije i teologije, erudita, pisca i istraživača,autora brojnih djela iz metafizike i filozofije povijesti te kritičkih izdanja, ogleda i studija o istaknutim dominikancima i španjolskim osvajačkim pohodima na tlu Novoga svijeta u prvim desetljećima nakon otkrića Amerike.

Proučavajući život španjolskoga dominikanca, filozofa, povjesničara i reformatora Bartoloméa de las Casasa (oko 1484 ‒ 1566) na američkome tlu, u Novoj Španjolskoj, autor ove knjige došao je do novih spoznaja o autorstvu čuvene, ali i već pet stoljeća anonimne knjižice „Izvješće o Novoj Španjolskoj“.

Prema Pérezovim proučavanjima i kritičkim iščitavanjima izvornih tekstova, spomenuto djelo koje među prvim europskim pisanim svjedočanstvima o Novome svijetu donosi detaljne opise novootkrivenih prostora, njihovih žitelja i običaja ‒ napisao je Vinko Paletin iz Korčule, avanturist, osvajač na Yucatánu, dominikanski fratar u Meksiku, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj.

Tuga Tarle (Zagreb, 1947), diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predaje Uvod u sociologiju hrvatskog iseljeništva. Doktorandica je na interdisciplinarnim humanističkim studijima Sveučilišta u Zadru. Aktivno se bavila plesom i plesnom pedagogijom te kazališnom i plesnom kritikom i esejistikom. Godine 1989. odlazi u Melbourne gdje se bavi novinarskim i publicističkim radom objavljujući u hrvatskom iseljeničkom tisku. Kao članica uredništva časopisa »Matica«1991. objavljuje osvrte i priloge na iseljeničke teme, surađuje na hrvatskom radiju te pokreće novu političku tribinu u Kulturno informativnom centru „Kamo ideš Hrvatska?“ (1992-1995).U vrijeme agresije na Hrvatsku inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – DORA. Pokrenula je i prvi savez lokalnih humanitarnih organizacija pod nazivom „Hrvatska humanitarna mreža“.

Do 2013. djeluje kao profesionalna diplomatkinja i promotor hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka).Osnovala je Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu (2001), Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi (2011) te Udrugu OS, društvo za promidžbu hrvatskog kulturnog identiteta (2013). Između brojnih radova objavila je knjigu eseja „Hrvatska – Australija/Novi Zeland, kulturne i povijesne veze“ (2000), knjigu “Plesne kritike“ (2009), zbirku pripovijedaka „Ariadnina nit“ (2011), roman „Moja australska priča: o jednoj iseljeničkoj avanturi“ (2016) te knjigu „Hrvatski iseljenički duhopis– ogledi, kritike, pisma i prijedlozi“ (2013). Održala je više stotina predavanja te sudjelovala na međunarodnim kongresima i skupovima u zemlji i inozemstvu.