Večeras predstavljanje antologije o jazzu

Večeras predstavljanje antologije o jazzu

Art radionica Lazareti

Predstavljanje antologije tekstova o jazzu, priređivača Saše Dracha "Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna" održat će se večeras u 21 sat u Art radionici Lazareti. Uz autora, na promociji će biti i Davor Hrvoj, Melanija Pović Jagarinac, Vojo Šindolić i na saksofonu Ivan Bonačić.

Gosti i autor će kroz razgovor približiti ovu jedinstvenu antologiju tekstova o jazzu.

Antologija je podijeljena je na tri dijela: "Teorija i povijest svjetskog jazza"; "Jazz, književnost i strip" te "Jazz u Hrvatskoj". Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku.

Prvi dio - "Teorija i povijest svjetskog jazza" - bavi se promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton, itd.), u nekim se tekstovima nude širi povijesni pregledi (Boris Vian, Milen Alempijević, itd.), a uvršteni su i tekstovi autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus, itd.).

Drugi dio - "Jazz, književnost i strip" - nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja.

U trećem dijelu - "Jazz u Hrvatskoj" - pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija "Svijet jazza", s Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine.