Večeras predstavljanje knjige "Nada koja ne postiđuje"

Večeras predstavljanje knjige "Nada koja ne postiđuje"

Dubrovačka biskupija

Knjiga mostarskog biskupa dr. Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje" bit će predstavljena večeras u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u sklopu programa ovogodišnjih Dana kršćanske kulture.

Knjiga je izdana povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, blaženika i mučenika.

U knjizi je mons. Perić detaljno analizirao pismo koje je komunističko tužiteljstvo pripisalo kardinalu Alojziju Stepincu, a ono je bilo najvažnijim predmetom optužnice i osude koju je izrekao komunistički sud na montiranom procesu hrvatskome blaženiku. Biskup Perić bio je jedan od članova Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, koja je na poticaj pape Franje u godinu dana održala nekoliko zasjedanja a na posljednjem, održanom 13. srpnja 2017., objavljeno je priopćenje sa zaključcima. Knjigu je izdala Crkva na kamenu krajem 2018. godine.

Dr. Perić je radio na postojećim arhivskim vrelima i na pouzdanoj literaturi, što potvrđuju recezenti knjige. Knjigu resi činjeničnost i autentičnost, uvažavanje načela uzročnosti i posljedičnosti, kao i poštovanje konteksta života onoga vremena. Sažeta je, krcata podacima i aktualna.

Knjigu će, uz autora, predstaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i mr. don Ivo Šutalo. Moderator večeri je Marinko Marić.