Večeras predstavljanje Paljetkove zbirke posvećene njegovoj Anuški

Večeras predstavljanje Paljetkove zbirke posvećene njegovoj Anuški

Društvo dubrovačkih pisaca

Društvo dubrovačkih pisaca poziva na predstavljanje nove zbirke pjesama akademika Luka Paljetka "Ptice koje se prerano svuku", pjesama koje je naš znani sugrađanin posvetio svojoj nedavno preminuloj supruzi Anamariji Paljetak, njegovoj Anuški.

Predstavljanje će se održati večeras u 20.30 sati u prelijepom atriju "Preparandije" na Pilama, u zgradi Poslijediplomskog studija Sveučilišta u Zagrebu. S razlogom danas, kao spomen na njegovu Anušku, kojoj je rođendan upravo 3. kolovoza.

O novim Paljetkovim pjesmama tu posebnu večer govorit će akademik Tonko Maroević, Darko Matičević i Boris Njavro, a Lukove stihove posvećene njegovoj Anuški govoriti će glumac KMD Frane Perišin.

Knjigu je objavilo Društvo dubrovačkih pisaca, ilustraciju na naslovnoj stranici osmislio je i nacrtao Luko Paljetak, grafičko – dizajnerski opremio je Vinko Rožić, a tiskala "Alfa" iz Dubrovnika.

U svom pogovoru zbirci pjesama "Ptice koje se prerano svuku" Tonko Maroević, veliki prijatelj Anuške i Luka, zapisao je:

"Pred nama je lirski dnevnik što ga je Luko Paljetak vodio tokom posljednjih mjeseci dugotrajnoga beznadnog bolovanja svoj supruge Anuške, s kojom je proveo četiri desetljeća intenzivnog zajedničkog življenja. Nije na nama da evociramo faktografiju odnosa i referencijalni, realni podtekst ispisanih pjesama, ali sami stihovi svjedoče dubinu povezanosti i težinu gubitka otkrivajući dimenziju dinamičnoga sklada strasti i suradnje, nude aspekte jedinstvenoga izazova i neporeciva zavjetovanja. Prateći bolnu agoniju i naslućujući tragični svršetak najbližega bića, pjesnik odlučuje na svoj način registrirati i u trajanje projicirati svoja sjećanja i dojmove, svoja obećanja i zapamćene tragove, kako bi se, i mimo iluzija, odupirao eroziji svoje životne zajednice."