Večeras tribina "Arhitektura u mreži turizma"

Večeras tribina "Arhitektura u mreži turizma"

Sveučilište u Dubrovniku

Nova znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku, ovaj put s temom "Arhitektura u mreži turizma", održat će se večeras u 19 sati na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, uz sudjelovanje četiri znanstvenika.

Na tribini će sudjelovati: prof. dr. sc. Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Mia Roth-Čerina s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Sandra Uskoković sa Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i arhitekt Marko Dabrović, a tribinu će moderirati doc. dr. sc. Jelena Obradović Mojaš.

Turizam je danas najveća i najbrža rastuća industrija u suvremeno doba, koja postupno i sveobuhvatno osvaja prostor, rezultirajući kolonizacijom našega obalnog područja i modifikacijom domicilne kulture u monokulturu turizma. Suočena s nevjerojatnim i ubrzanim razvojem našega priobalnog turizma, hrvatska arhitektura ima iznimnu stručnu i društvenu odgovornost da suvremeno i senzibilno odgovori na goruća pitanja urbanizma danas.

Do pojave masovnog turizma, muzeji su služili kao surogati za putovanja, a izložbe su donosile svijet u malom, koji se već bio umanjen izumom parnog stroja i željeznice. Danas svjedočimo obrnutom procesu: gradovi su postali muzeji, monumentalizirani temeljem turizma u veličanstvenu sliku vječnosti.

Jer turizam je, naime, konzervativan zbog toga što je usmjeren prema prošlosti, a ne prema budućnosti. Zato na ovoj tribini žele raspraviti: što danas gradovima umreženima u turizam nudi arhitektura koja je, za razliku od turizma, utopijska i okrenuta je prema budućnosti, te po svojoj osnovnoj prirodi, gradi sliku boljeg svijeta i budućnosti.

Sandra Uskokovic

Preuzmite datoteke

Sandra Uskokovic 2,0 MB