Veliki etički i pravni izazovi podatkovne znanosti

Veliki etički i pravni izazovi podatkovne znanosti Veliki etički i pravni izazovi podatkovne znanosti

IUC

Centar za istraživanje i promociju najboljih praksi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastavlja svoje međunarodne aktivnosti. U IUC-u se održala konferencija "Data Science and the Right to Science" na kojoj se prvi put na ovaj način povezuju ove dvije važne teme suvremene znanosti.

Sudionici konferencije bave se važnim suvremenim pitanjima koja se javljaju kada se napredak u općoj i podatkovnoj znanosti susreće s društvom, etikom i zakonom. Konferencija je okupila dvadeset i pet govornika, uglednih stručnjaka s Harvard-a, Cambridge, Max Planck Instituta, ETH Zurich, IBM-a, Microsoft-a i Europske Komisije iz Sjeverne Amerike, Europske Unije i Japana. 

Prvi dan konferencije obilježen je nastupima govornika sa Harvard University, Max Planck Instituta i Europske komisije.

Andrea Renda, Centre for European Policy Studies iz Bruxellesa predstavio je upravo objavljene smjernice Europske komisije za sigurnu i povjerljivu umjetnu inteligenciju na kojima je osobno radio. Govorio je o golemom potencijalu umjetne inteligencije za poboljšanje prosperiteta ali i o nužnosti sagledavanja cijelog tehnološkog niza kako bi se procjenio ukupni potencijal ali i rizici. Postoji potreba za postavljanje novog, pouzdanog okvira za procjenu umjetne inteligencije koji će testirati umjetnu inteligenciju prije primjene te osigurati standarde za prilagodljivo i agilno upravljanje sustavima.

Andrzej Rys, glavni direktor direktorata za zdravstvene sustave, medicinske proizvode i inovacije govorio je o potencijalima i izazovima primjene podatkovne znanosti i velikih baza podataka te umjetne inteligencije u medicini i zdravstvu te o projektima koje Europska komisija podržava na ovom području.

Matthias Mann, direktor Max Planck Instituta za proteonomiku, vodeći njemački znanstvenik i jedan od najcitiranijih znanstvenika u svijetu sa preko 220 tisuća znanstvenih citata govorio je o izazovima razvoja znanosti i granicama do kojih je stigla znanost koja se suočava se velikim potencijalom primjene podataka i istovremeno velikim izazovima etički i pravno nedovoljno reguliranih postupaka.

Mildred Z. Solomon, predsjednica The Hastings Center i profesorica na Harvard Medical School govorila je o upravljanju biomedicinskom tehnologijom te odgovorila na pitanja treba li razvijati tehnologiju na prvom mjestu, ako će se tehnologija nastaviti razvijati na što ciljevi trebaju li biti usmjereni i u kojem smjeru treba ići te što nakon postavljenja normi. Kao neke od ključnih vrijednosti kojima se treba voditi istaknula je sigurnost, privatnost, kontrolu i pravičnost.

Jason Bobe, Institute for Genomics and Multiscale Biology sa Harvarda istaknuo je važnost dijeljena podataka istraživanja i jednakog pristupa podacima istraživanja te predstavio kako je njegova skupina sa Harvarda PersonalGenomes.org kojoj je osnivač vodeći svjetki genetričar George Church uvela novi dizajn istraživanja u genetici u kojem su sudionici istraživanja u aktivnoj i središnjoj ulozi.

Glavni organizator konferencije je profesor Stjepan Orešković, voditelj novoosnovanog Centra za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji nam je pojasnio svoje motive za organizaciju ove konferencije:

"Konferenciju organiziramo zbog potrebe sudjelovanja Republike Hrvatske, našeg zdravstva i zdravstvenih djelatnika, u ubrzanom razvoju podatkovnih znanosti i njihove primjene u medicini i zdravstvenim sustavima te razvoj suradnje naših sveučilišta i kompanija sa nositeljima razvoja umjetne inteligencije i strojnog učenja u svijetu", rekao je Orešković.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Otvorili su je profesorica Mirjana Kujundžić, direktorica Škole narodnog zdravlja «Andrija Štampa» Medicinskog fakulteta u Zagrebu i pomoćnik ministra zdravstva Republike Hrvatske dr. Mate Car.