Vitez Orlando - glavni lik dječjih autorskih slikovnica i pjesmice

Vitez Orlando - glavni lik dječjih autorskih slikovnica i pjesmice Vitez Orlando - glavni lik dječjih autorskih slikovnica i pjesmice

Grad Dubrovnik

Predstavljanje dvije dječje slikovnice o Orlandu djece iz Dječjeg vrtića Pčelica i učenika OŠ Marina Držića, kao i vrtićke pjesme o Orlandu, održano je u prostoru Luže, a povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandovog stupa u Dubrovniku i proglašenja 2019. godine "Orlandovom godinom".

Polaznici Dječjeg vrtića Pčelica i njihova odgojiteljica Diana Brkić predstavili su svoju slikovnicu naziva "Orlando hrabri vitez". Odgojiteljica Brkić govorila je o radu na slikovnici te se zahvalila Europskom domu Dubrovnik, Dživu Dražiću i Gradu Dubrovniku na suradnji u realizaciji projekta. Djeca su skladala i pjesmu "Orlando" koju su veselo otpjevali pred publikom. Glazbu pjesme je skladala Lina Ivanković, tekst Diana Brkić, a Giorgio Baranac je zaslužan za glazbenu produkciju.

Učenici Osnovne škole Marina Držića su, s učiteljicom Ivanom Kašikić, pripremili slikovnicu "Legenda o Orlandu". Učiteljica Kašikić govorila je o nastanku slikovnice, za koju ju je inspirirala ljubavna priča između našeg Orlanda i djevojke iz bogate obitelji. Djeca, autori teksta i ilustracija, recitirali su svoje priče iz slikovnice.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočila je predstavljanju te je ovom prigodom pohvalila dječju kreativnost, istaknuvši da se radi o dječjem programu Orlandove godine.

"Ovo je lijepa prigoda kako bismo vidjeli kako su djeca i njihove učiteljice odnosno odgojiteljice kreativni. Jedan dio slikovnica će se podijeliti pedijatrijskom odjelu Opće bolnice Dubrovnik za projekt ranog čitanja i svu djecu koja moraju provesti jedno vrijeme u bolnici. Drugi dio slikovnica ide Dubrovačkim knjižnicama za njihov odjel kako bismo djeci približili priču o Orlandu", naglasila je zamjenica Tepšić.

Dio svojih slikovnica djeca su osobno uručila ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i glavnoj sestri pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik Anki Drobac.