Vježba s dupinima u Zatonu

Vježba s dupinima u Zatonu

U ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluje šest uvježbanih dupina Američke ratne mornarice, koji će uz potporu vojnih ronioca pretraživati akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice Grušku luku i akvatorij oko Lokruma, kako bi detektirali eventualne zaostale mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu

Predstavnici Hrvatske ratne mornarice i ratne mornarice SAD-a predstavili su danas u Zatonu novinarima međunarodnu vježbe „Dolphin 13". Riječ je o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja u kojem sudjeluju veleposlanstvo SAD-a i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.
Kako je istaknuto u ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluje šest uvježbanih dupina Američke ratne mornarice, koji će uz potporu vojnih ronioca pretraživati akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice Grušku luku i akvatorij oko Lokruma, kako bi detektirali eventualne zaostale mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu. Kako je kazao voditelj projekta s hrvatske strane poručnik vojnog broda Ivan Musulin, riječ je o vrlo važnom projektu za Hrvatsku ratnu mornaricu, posebno u obučnom smislu.
„Jedan od ciljeva pripadnika HRM-a je protuminsko ronjenje i od 2006. godine ustrojili smo Vod protuminskih ronitelja", kazao je Ivan Musulin. U projektu sudjeluju i predstavnici ratne mornarice iz Slovenije i Crne Gore, a vježba će trajati do 18 listopada.