Vlada prihvatila Nacionalni program pomoći sektoru vina

Vlada prihvatila Nacionalni program pomoći sektoru vina

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nacionalni program pomoći sektoru vina u periodu od 2019. do 2023. bit će vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje i provoditi će se kroz četiri mjere; Informiranje, promidžba, restrukturiranje i konverzija vinograda.

Nacionalni program pomoći u sektoru Vina koji je prihavtila Vlada i koji je vrijedan 55,5 miljuna eura provodit će se kroz četiri mjere; Informiranje u državama članicama i Promidžba na tržištima trećih zemalja kroz potpore za kampanje vezane uz vino u državama članicama EU te na trećim tržištima; Restrukturiranje i konverzija vinograda - kroz davanje potpora za investicije u rekonstrukciju postojećih vinograda i mjera Ulaganja - kroz potpore za investicijska ulaganju u izgradnju podruma i nabavku vinarske i vinogradarske opreme.
Kako bi se predviđena sredstva iskoristila bolje nego prije, u dogovoru s vinarima i vinogradarima novi je program prilagođen potrebama i administrativno rasterećen, uvedena je nova mjera "Informiranje u državama članicama", s intenzitetom potpore od 80 posto; u svim je mjerama radi bržeg protoka financijskih sredstva uvedena isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu; ograničit će se mogućnost višekratnih prolongacija projekta, navodi Ministarstvo.
Nacionalni program pomoći sektoru vina provodi se od 2014., a novi bi, u idućih pet godina, hrvatskim vinarima i vinogradarima trebao omogućiti sufinanciranje ulaganja u vinarije, promociju i konverziju vinograda s ciljem postizanja konkurentnije proizvodnje i boljeg pozicioniranja naših vina na svjetskoj vinskoj karti.