Vlaho Komparak novi stari predsjednik plečarske udruge "Vrijesak Pelješac"

Vlaho Komparak novi stari predsjednik plečarske udruge "Vrijesak Pelješac"

Privatni album Vlaha Komparka

Na izbornoj skupštini pčelarske udruge "Vrijesak Pelješac", koja je održana u Putnikoviću, za predsjednika u iduće četiri godine ponovno je izabran Vlaho Komparak iz Korčule, a izabran je i novi upravni odbor.

U novi upravni odbor izabrani su Ante Karač za područje Stona i Ponikava; Miro Kušić za Putnikoviće i Žuljanu ; Jozo Martić za Janjinu i Trstenik; Miro Ivandić za Pelješku župu i Trpanj i Ante Roso za Orebić i Lovište. Izabrani su novi nadzorni odbor i sud časti.

Odlučeno je da se izmijeni status udruge kako bi se ubuduće uz predsjednika birala i četiri potpredsjednika. Odlučeno je također da se što prije pristupi izradi katastra pčelinjih paša i medonosnog bilja, radi boljeg korištenja terena u prvom redu za domaće ali i rasporeda za seleće pčelare.

Donesena je i odluka kojom se pčelarima na području udruge preporuča istodobno tretiranje pčelinjaka protiv varoe, najvećeg i najopasnijeg parazita na pčelama, a prema modelu koji se primjenjuje u pčelarstvu u Europi. Pčelarska udruga „Vrijesak Pelješac“ danas okuplja 68 pčelara s Pelješca i Korčule i najbrojnija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.