Zakonske novine iz područja poreza, financija i gospodarstva

Zakonske novine iz područja poreza, financija i gospodarstva

Foto: Barbara Horvat

Prvog dana ove godine na snagu je stupio niz zakonskih novina iz područja gospodarstva, financija i poreza. Znatno se skraćuje i postupak promjene vlasništva i registracije vozila. Stari i novi vlasnik automobila kupoprodaju od Nove godine obavljaju na jednome mjestu - u stanici za tehnički pregled.

Radnici koji dobivaju minimalnu plaću dobit će 131 kunu više, to jest 2 tisuće 752 kune neto. U nju odsad ne ulaze povećanje za prekovremeni, noćni i rad nedjeljom, rad blagdanom ili drugi dan za koji je zakonom određeno da se ne radi. Nova minimalna plaća počet će se obračunavati za siječanj, što znači da će se isplaćivati u veljači.

Također, građani će manje plaćati državi prilikom kupovine rabljenih automobila, a lokalnim jedinicama pripast će sav prihod od poreza na dohodak. Naime, na snagu stupaju izmjene Zakona o minimalnoj plaći, novi zakon o financiranju lokalne i područne samouprave, kao i novi zakoni o reviziji, o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma te o uslugama u turizmu. 

U ovoj godini Ministarstvo financija najavljuje daljnja porezna rasterećenja građana i poduzetnika od oko milijardu i 200 milijuna kuna. U sustavu PDV-a očekuje se porezno rasterećenje od pola milijarde kuna, od promjena u sustavu poreza na dohodak 266 milijuna, a zbog promjena u oporezivanju nabave automobila otprilike 450 milijuna kuna. 

Znatno se skraćuje i postupak promjene vlasništva i registracije vozila. Stari i novi vlasnik automobila kupoprodaju od Nove godine obavljaju na jednome mjestu - u stanici za tehnički pregled. Ugovor više ne treba ovjeravati kod javnog bilježnika, a prijenos vozila jeftiniji je prosječno 50 posto. Za 30-ak posto smanjit će se trošarine i za nova vozila.