Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole

Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole

Dubrovačko-neretvanska županija

Župan Nikola Dobroslavić obišao je Obrtničku i tehničku školu Dubrovnik na kojoj su završeni radovi energetske obnove, što će dovesti do značajnog smanjenja energetskih potreba i toplinskih gubitaka zgrade, a osigurale su se financijske uštede i poboljšali uvjeti rada za nastavnike i učenike.

Naime, govorimo o 50 posto uštede energije što na godišnjoj razni iznosi oko 50 tisuća kuna uštede.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.004.112,03 kuna, od čega je Županija sudjelovala u iznosu sa oko 65 posto ukupno prihvatljivih troškova. Vrijednost građevinskih radova koji su odrađeni iznosi 2.625.936,25 kuna, izvođač je bila tvrtka Capitalis d.o.o., a nadzor je bila tvrtka DELTAGrad d.o.o.

Projektom su završeni građevinski radovi ugradnje toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, omogućeno je korištenje solarne energije za pripremu potrošnje tople vode te je postavljen nosač za buduću solarnu elektranu snage do 15 kw čija se nabavka planira sufinancirati također iz EU fondova uz pomoć županijske Razvojne agencije DUNEA.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja štetnih plinova, čime se podiže razina svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, te se potiče korištenje obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica da će se ugrađeni sustavi koristit i u nastavnom procesu za učenike različitih struka škole.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je Obrtnička i tehnička škola primjer dobrog iskorištavanja sredstava iz EU fondova.

"Projekte treba znati dobro pripremiti, poznavati postupak javne nabave i ispunjavati sva pravila Fonda. Škola je sve svoje obaveze uredno ispunila. Mi smo projekt, naravno, podržali kao što podržavamo ostale ovakve projekte", rekao je župan te dodao kako će radovi energetske obnove uskoro početi i na OŠ Gruda.

"Također, nedavno su sklopljena i dva nova ugovora ove vrste, za energetsku obnovu OŠ u Metkoviću i OŠ u Staševici, kao i Doma za starije osobe u Vela Luci. Vrijednost svih projekata energetske obnove javnih zgrada je preko 13 milijuna kuna", rekao je župan.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dinko Mandić zahvalio je Županiji na podršci u ovom zahtjevnom projektu. Istaknuo je kako je uz pomoć v.d. pročelnika UO za poslove župana i Županijske skupštine Mara Hađije te suradnika DUNEA-e Luka Srhoja projekt uspješno priveden kraju te kako je tako stečeno neprocjenjivo iskustvo.

"Nakon toga smo se prijavili i na projekt prekograničke suradnje vrijedan preko pet milijuna kuna te dva Erasmus projekta", rekao je Mandić.