Zbog tuče elementarna nepogoda za Konavle

Zbog tuče elementarna nepogoda za Konavle

Župan Nikola Dobroslavić proglasi je elementarnu nepogodu za područje Konavala zbog tuče koja je pogodila to područje 30. srpnja ove godine.

Župan Nikola Dobroslavić na sastanku s predstavnicima vinara i vinogradara s područja Dubrovačko-neretvanske županije najavio je kako će pomoći vinarima koji su pretrpjeli velike štete od tuče i bolesti koja je pogodila vinovu lozu. Proglašena je elementarna nepogoda za područje Općine Konavle, a Županija će izdvojiti financijska sredstva za pomoć vinogradarima i pozvati Ministarstvo poljoprivrede da se i ono uključi u rješavanje tog problema. Naime, na sastanku su vinogradari i vinari kazali kako su tuča 30. srpnja, ali i niz bolesti koje su se radi nepovoljnih vremenskih prilika pojavile na lozi, napravili veliku štetu po vinogradima.
Stoga se očekuje kako će urod grožđa biti manji od 20 do 60 posto u nekim područjima. Župan je istaknuo kako je od Općine Konavle dobio zahtjev za proglašenje elementarne nepogode te da je nepogodu (izazvanu tučom) za područje te općine i proglasio.
Naglasio je kako je očito da su i drugi dijelovi županije imali sličnu štetu i od nevremena i od bolesti te je najavio kako će nakon što budu napravljena izvješća o šteti osigurati sredstva za pomoć oštećenima. Najavio je i sazivanje sjednice Savjeta za vinarstvo, kako bi se raspravilo o modelima prevladavanja problema. Župan Dobroslavić je rekao kako će Županija i dalje raditi na osiguranju zasada i usjeva jer i sada izdvaja velika sredstva za police osiguranja, ali je dodao kako očekuje da će i poticaji Europske unije biti od koristi vinogradarima.