„Živim život bez nasilja“

„Živim život bez nasilja“

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U četvrtak se u Dubrovniku održava niz aktivnosti usmjerenih na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnju kulture nenasilja kod mladih

U sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ koji u Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u četvrtak se u Dubrovniku održava niz aktivnosti usmjerenih na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mladih. U četvrtak prijepodne će u osnovnim školama „Marin Držić“ i „Ivan Gundulić“ bit održane interaktivne radionice s učenicima 7. i 8. razreda.
Održat će ih policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske uz predstavnika nevladine organizacije „Status M“. Gdje i kako mogu potražiti pomoć i zaštitu od svih oblika nasilja, kolika je važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom i komunikacije u odnosima te kultura nenasilja - samo su dio informacija o kojima će biti riječi tijekom radionice. U suradnji i uz podršku grada Dubrovnika, nastavak aktivnosti ovog zajedničkog preventivnog projekta MUP-a i UNDP-a, održat će se istog dana u Kazalištu Marin Držića gdje će u 18 sati biti održana tematska predstava uz prigodni glazbeno-scenski program.
Riječ je o kazališnoj predstavi „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića koji je ujedno i UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje. Predstava je dio projekta THE/ARTO, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Pokrenuli su ga poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović te glumac i asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Dražen Šivak. Nakon predstave nastavit će se s prigodnim glazbeno scenskim programom u kojem će sudjelovati pijanist Matija Dedić i glazbeni sastav „Apokalipso“ koji kroz glazbu i pjesme promoviraju kulturu nenasilja.
Predstavi i glazbeno scenskom programu u Kazalištu Marin Držić prisustvovat će učenici osnovnih škola „Marin Držić“ i „Ivan Gundulić“, ravnatelji i stručne službe osnovnih škola  s područja grada Dubrovnika, predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske, Grada Dubrovnika i ostalih relevantnih institucija, kao i predstavnici Ravnateljstva policije, UNDP-a i PU dubrovačko-neretvanske.