"Život od milijun dolara" u Dubrovniku

"Život od milijun dolara" u Dubrovniku

Foto: Dubrovački kinematografi

"Život od milijun dolara" - naziv je dokumentarnog filma redatelja Roberta Tomića Zubera, koji će, uz besplatan ulaz, premijerno u Dubrovniku biti prikazan u petak, 9. veljače u 19 sati u kinu Visia.

Riječ je o filmu koji prati roditelje petogodišnje djevojčice Nore Šitum, koji nakon što su iscrpili sve medicinske mogućnosti u Hrvatskoj, kreću u finalnu bitku za život svoje kćerke. Đana i Ivica pokreću humanitarnu akciju za spas svoga djeteta, koja na noge podiže cijelu Hrvatsku. U samo tjedan dana prikupljeno je gotovo milijun dolara za Norino liječenje u SAD-u. Nažalost, Nora nije izdržala te dva mjeseca kasnije umire. Njeni ožalošćeni roditelji vraćaju se u Hrvatsku, pronalazeći utjehu u činjenici da će s preostalim novcem pomoći nekoj drugoj bolesnoj djeci. No, udruga preko čijeg se računa prikupljao novac za Norino liječenje, na opetovane upite roditelja koliko je novaca preostalo, nepreciznim odgovorima skrivaju tu brojku. Iduće četiri godine, Norini roditelji prolaze kroz medijski i pravni pakao, pokušavajući otkriti što se dogodilo s novcima prikupljeno za liječenje njihova djeteta, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni - pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima u njihovu liječenju.

Film je na Human right festivalu u Zagrebu prikazan u sklopu inicijative Zaklade Solidarna i Koordinacije udruga u zdravstvu za osnivanje Fonda za inovativno liječenje, čije je nepostajanje do sada i jedan od razloga zašto se i dogodio slučaj Nore Šitum.

Dubrovačkoj premijeri dokumentarca "Život od milijun dolara" prisustvovat će autor filma Robert Tomić Zuber i predsjednica Zaklade Solidarna, Sandra Benčić.