Znanstvenici s CERN-a na IUC-u drže radionicu „Game of Flavours”

Znanstvenici s CERN-a na IUC-u drže radionicu „Game of Flavours”

Radio Dubrovnik

Iz Interuniverzitetskog centra Dubrovnik javljaju kako se od 30. travnja do 3. svibnja 2019. održati radionica „Game of Flavours” koja će u Dubrovniku okupiti 50-ak istraživača aktivnih na eksperimentima na europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica CERN.

"Cilj radionice je diskutirati i razmijeniti iskustva o zadnjim razvojima u tehnikama za identifikaciju tzv. teških kvarkova, koji broje među poznatim česticama tvari najveće mase. Te čestice igraju važnu ulogu u preciznom određivanju svojstava nedavno otkrivenog Higgsovog bozona (Nobelova nagrada iz fizike 2013.) i u potrazi za novim česticama. Novi razvoji koji će biti u fokusu radionice se oslanjaju na novim i boljim detektorima čestica ali i na sve većoj upotrebi metoda tzv. strojnog učenja ili umjetne inteligencije. Radionici će doprinjeti i teorijski fizičari kao i stručnjaci iz područja umjetne inteligencije", ističu iz IUC-a.

Za lokalnu organizaciju radionice su u suradnji s IUC-om odgovorni istraživači s Instituta Ruđer Bošković koji aktivno sudjeluju u istraživanjima na CERN-u. Radionica je organizirana u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost.