Župan ministru o PDV-u

Župan ministru o PDV-u

Grgo Jelavic/PIXSELL

Najava povećanja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića sa 10% na 13% u idućoj godini je neugodno iznenadila turističke gospodarstvenike u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a i u cijeloj Hrvatskoj.” – navodi se u pismu župana Nikole Dobroslavića

Župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu izražava negodovanje zbog najavljenog povećanja stope poreza na dodanu vrijednost na usluge smještaja, hrane i pića za 3 posto u 2014. godini.
„Najava povećanja stope PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića sa 10% na 13% u idućoj godini je neugodno iznenadila turističke gospodarstvenike u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a i u cijeloj Hrvatskoj.” – navodi se u pismu župana Nikole Dobroslavića. „Ukupan turistički sektor će povećanjem stope PDV-a umanjiti svoju međunarodnu konkurentnost za koju se svi zalažemo. U većini konkurentnih zemalja stopa PDV-a na usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljstvu se kreću u rasponu 6 % - 10%.” – stoji u pismu župana Nikole Dobroslavića koji među ostalim navodi:
„Pružateljima usluga smještaja će povećana stopa PDV-a dodatno otežati i opteretiti poslovne rezultate jer su sa svojim stranim partnerima već ugovorili poslove i cijene svojih usluga za 2014. godinu i nisu u mogućnosti razliku PDV-a prevaliti na kupce, a to znači da će iznos povećanog PDV-a morati platiti sami i time umanjiti prihode.” – stoji u pismu župana Dubrovačko-neretvanskog upućenom ministru turizma Darku Lorencinu.