Župan o pomoći za voćare Neretve

Župan o pomoći za voćare Neretve

Zarko Basic/PIXSELL

Župan Nikola Dobroslavić uputio je pismo ministarstvima vanjskih poslova i poljoprivrede te Hrvatskoj gospodarskoj komori o situaciji u kojoj su se zbog odluke Ruske Federacije našli voćari iz doline Neretve.

U pismu se među ostalim navodi: "Udruga voćara „Mandarina"iz doline Neretve upozorila nas je na iznimno štetne posljedice za njih nastalih nakon što je Rusija zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije. Proizvođači navode kako će zbog te odluke nastati niz štetnih posljedica za proizvođače i distributere mandarina u dolini Neretve.
Tako su naveli kako je čak 40 posto izvoza mandarina iz doline Neretve u 2012. godini plasirano na tržište Rusije. Prošle godine taj je postotak bio nešto manji jer su plodovi, pogođeni tučom, bili lošije kvalitete, ali su voćari u ovoj godini očekivali nadmašiti brojke iz 2012. budući da očekuju rekordan urod od 80 tisuća tona voća iznad prosječne kvalitete. Voćari napominju i kako u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom aktivno sudjeluju na prestižnom Međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi s ciljem dodatne promocije proizvoda.
Tako je odluka o zabrani izvoza na tržište Rusije ozbiljno ugrozila voćare u planiranim aktivnostima. Trenutna situacija traženja novih tržišta mjesec dana prije početka berbe u najmanju ruku je neizvjesna, kao što je neizvjesna  pozicija 20- tak tisuća stanovnika Neretve  koji su egzistencijalno vezani uz mandarine." - u pismu upućenom nadležnim ministarstvima župan Dobroslavić traži da se taj problem što kvalitetnije predstavi na sastanku ministara Eurospke unije s obzirom da Unija ima razrađene mehanizme pomoći prije svega malim ekonomijama koje se ne mogu tako brzo prilagođavati novim okolnostima.
Voćari nude i konkretan prijedlog za zaštitu proizvoda proizvedenih unutar Europske unije uvođenjem prelevmana na uvoz iz zemalja izvan zone.