Županija s 200 000 kuna sufinancira navodnjavanje Putnikovića

Županija s 200 000 kuna sufinancira navodnjavanje Putnikovića

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji s Hrvatskim vodama osigurala 200 tisuća kuna za provedbu projekta navodnjavanja na dijelu naselja Putnikovići, gdje je protok vode 9 do 11 litara u sekundi.

Uz redovnu provedbu plana navodnjavanja Dubrovačko-neretvanske županije, ovim projektom se dio akumulirane vode nastale istražnim bušotinama planira koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Prema dosadašnjim istraživanjima bušotina u naselju Putnikovići ima protok vode 9-11 litara u sekundi što jamči dovoljne količine za razvoj cjelokupnog navodnjavanja ovog dijela Pelješca.

Do konačne izvedbe istog, ovim projektom se planiraju koristiti ove količine vode. Osim ovih rješenja, nastalim u odnosu na okolnosti na terenu, Županija sukladno Planu navodnjavanja ima za cilj povećanje navodnjavanih površina, poboljšanje postojećih sustava navodnjavanja. Osim većih infrastrukturnih projekata navodnjavanja u dolini Neretve, prvenstveno podsustava GLOG, Županija u suradnji s Hrvatskim vodama financira istražna polja na području otoka Korčule i to na 5 lokacija.

Ovim projektom planira se osigurati navodnjavanje poljoprivrednih kultura za više desetaka obiteljskih gospodarstava.