Diskoteka 7

Diskoteka 7

Glazbena voditeljska emisija koja prati obljetnice u povijesti popa i rocka. Emitira se u programu Radio Dubrovnika, nedjeljom predvečer, od 19 sati. Urednik i voditelj emisije Diskoteka 7 je Miljenko Jelača.

Posljednje emisije

Nedjelja, 13.01.2019 19:00

Nedjelja, 13.01.2019 19:00

Današnjom nedjeljom završava ovogodišnje božićno razdoblje što po katoličkom kalendaru traje do blagdana krštenja Isusova koji je u nedjelju nakon blagdana triju kraljeva koji je bio prošle nedjelje. Zato ćemo danas slušati posljednji ovogodišnji božićni program. Bit će to album A Legendary Christmas Johna Rogera Stephensa, američkog pjevača, skladatelja, glazbenog producenta i glumca koji nastupa pod umjetničkim imenom John Legend. Album A Legendary Christmas ima 14 novih pjesama, među kojima nema nijedne dosasda poznate iako su većina, što stihovima što sadržajima i naslovima ubrojive u američku božićnu kajdanku. Najbliža sandardima je ona koja novi naslov "Silver Bells" i podsjeća na antologijsku „Jingle Bells“ No stil i glazbena oprema i pratnja su ipak na tragu RB glazbe iz Detroita. Slušajte pa ćete se uvjeriti!

Nedjelja, 06.01.2019 19:00

Nedjelja, 06.01.2019 19:00

Današnja emisija prva je ovogodišnja „Diskoteka 7“ a jer smo još u božićnom razdoblju i prva emisija posebnog, a uobičajenog božićnog sadržaja. Danas na blagdan Bogojavljenja, kao i slijedeće nedjelje, kojom završava ovogodišnje božićno vrijeme, prvi put ćemo slušati dva nova, ovogodišnja božićna rock albuma. Današnji je posebno zanimljiv jer je to prvi ikad snimljeni božićni album Erica Claptona, velikog blues majstora i veterana rock glazbe. U svojoj stalnoj kolumni „Pop scriptum“ božićnog dvobroja „Vijenca“ književnog lista Matice hrvatske o njemu piše Denis Leskovar pod naslovom „Božić na jeziku bluesa“ pa izdvaja „da je Eric 'Slowhand' Clapton u svojoj polustoljetnoj karijeri ostvario sve osim prigodnog božićnog albuma – formata koji je u davna vremena, šezdesetih, bio stvar stvaralačkog, a ne samo komercijalnog izazova. Radosni, blještavi i raznježeni ugođaj Božića zahvaća mnogo šire od njegovih duhovnih ishodišta i religijskih uvjerenja i upravo od toga – od univerzalne ideje o blagdanu kao pozivu na zajedništvo – Clapton polazi na svojem, prvom albumu te vrste u karijeri - Happy Xmas. Svaka, pa i Božićna Claptonova vizija ukorijenjena je u bluesu, premda je u 14 novih, profinjeno i toplo produciranih izvedbi Slowhand zahvatio i drugačija područja. Primjerice, „Silent Night“ teče u ležernom reggae (!) ritmu, a „Xmas in my Hometown“ obojena je country nijansama. Ipak, slušajući u cjelini Claptonovi stari obožavatelji neće ostati razočarani: albumom dominira nostalgičan, senzibilno izvedeni dvanaesttaktni blues vješto ugrađen u božićne standarde u rasponu od „White Xmas“ do „Have Yourself a Merry Little Christmas“.

Nedjelja, 30.12.2018 19:00

Nedjelja, 30.12.2018 19:00

Ovu će godinu Diskoteka 7 zaključiti slušanjem nizom snimljenih izvedbi pjeva i svirke 75.godišnjeg Willieja Nelsona, u minulih tri godine najproduktivnijeg američkog ali i svjetskog autora i pjevača. Od sjajnog albuma iz 2016 na kojem je papa Willie nanizao odlične i atraktivne izvedbe pjesama braće Gershwin sve do ovogodišnjeg albuma“My Way“ posvećenog Franku Sinatri s izabranim i opet odličnim izvedbana šlagera velikog američkog pjevačkog maga.Album počinje pjesmom Barta Howarda "Fly Me to the Moon" a završava hitom od prije pola stoljeća "My Way“ koji je stvorio Don Costa preradivši i priredivši aranžmanom francusku pjesmu „Comme d'habitude“ što su je komponirali 1967. Claude François i Jacques Révaux sa stihovina koje su napisali Claude François i Gilles Thibaut i s kojom François kao autor pjevač nije imao ni doma nekog zamjetnijeg uspjeha. Pjesma je 20 godina pripisivana Paulu Anki koji ju je na engleski prepjevao za Sinatru pa su se imena francuskih autora počela pripisivati i na disko izdanjima i u svim drugim prilikama tek kada je USA zbog uvjetovanog ulaska u WTO morala prihvatiti europsku, izvorno na francuskom jeziku pisanu, bernsku konvenciju o autorskom pravu od 9.rujna 1886.godine. Kako 12 Sinatrinih hitova u Nelsonovim izvedbama traje tek nešto više od pola sata, to ćemo jednosatno vrijeme ispuniti još i dodatkom 6 pjesama s albuma na kojem su Williejeve izvedbe Gershwina.

Nedjelja, 23.12.2018 19:00

Nedjelja, 23.12.2018 19:00

Večer uoči Badnjaka pripremili smo vam anđeoski pjev Barbre Streisand, najveće američke bjelačke pjevačice minulog stoljeća, glumice, redateljice, producentice i tekstopisca dobitnice dva Oscara, osam Grammyja, četiri Emmyja, posebne nagrade Tony, nagrade Američkog filmskog instituta i nagrade Peabody. Barbra je jedna je od komercijalno i kritički najuspješnijih umjetnica show bussinesa sa 100 milijuna albuma prodanih u USA i 240 milijuna albuma širom svijeta. Slušat ćemo njen album “Walls” (Zidine) objavljen 2.studenog ove godine koji je producirala zajedno s Walterom Afanasieffom, brazilskim glazbenikom, skladateljem ruskog porijekla, dobitnikom više Grammyja (1999. za prudukciju ploče godine s pjesmom "My Heart Will Go On" u izvedbi Celine Dion i 2000. Grammyja za neklasičnog producenta godine.) Od pjesama s albuma „Zidine“ističemo zajedničku verziju pjesama „Imagine“ Johna Lennona i Thiele -Weissove „What a Wonderful World“ kao i Bacharach-Davidovu „What the World Needs Now“, ali i sve ostale pa ih poslušajte!

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 20.01.2019. 19:00 - 20:00

Nedjelja, 27.01.2019. 19:00 - 20:00