Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15. Festival "Glazba i riječ": Recital Ružice Koncul i radionica za djecu

24.06.2021.

17:50

Autor: Radio Dubrovnik

"Glazba i riječ"

"Glazba i riječ"

Foto: - / -

Na svjetski dan glazbe 21. lipnja umjetnička udruga "Konavle Art" u sklopu 15. Festivala "Glazba i riječ" organizirala je recital pod nazivom "Ura od Chopina" kojeg je održala dubrovačka pijanistica Ružica Koncul u Pinakoteci u Cavtatu.

Ružica Koncul je glazbeno obrazovanje započela u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, u klasi prof. Sunčice Grego. Diplomirala je u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija a poslijediplomski studij završava na Hochschule fuer Musik u Karlsruheu, u klasi prof. Michaela Uhde i Markusa Stange. Dobitnica je nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Usavršavala se na seminarima uglednih klavirskih pedagoga kao što su Rudolf Kehrer, K. H. Kaemmerling, Arbo Valdma, Martino Tirimo. Kao profesor klavira radila je u Zagrebu, Berlinu i Madridu. Od rujna 2020. poučava klavir u UŠ Luke Sorkočevića.
 
Cavtatskoj publici Ružica je izvela odabrana Chopinova djela - tri Etide iz op. 25 br. 1, 5 i 7, Scherzi iz opusta 21 i 39 te pet Nocturna: dva iz opusa 55, zatim op.48 br.1 i 2 i u e-molu op.posth. Na kraju recitala pijanistica se obratila oduševljenoj publici, te je glazbeni dodatak posvetila borbi za opće dobro, čovječanstvo, i pritom izvela Revolucionarnu etidu.
 
U utorak i srijedu 22. i 23. lipnja uspješno je održana Glazbeno - edukativna radionica za djecu u kući Vlaha Bukovca. Voditeljica radionice je bila prof. mentor flaute Tomislava Karačić Šoljić iz Osijeka. Na radionici je sudjelovalo sveukupno 20 djece mlađeg i starijeg uzrasta, te učenici flaute iz UŠ Luke Sorkočevića. 
 
Idući koncert na Festivalu Glazba i riječ je u ponedjeljak 28. lipnja u Domu kulture u 21 sat. Prvi put u Cavtatu će biti izvedena opera W. A. Mozarta "Don Giovanni" kojeg izvodi operni ansambl Pannonica iz Osijeka uz pratnju Orkestra Sorkočević i Kvarteta Sorkočević, a dirigirat će maestro Slobodan Begić. Koncert je posvećen Tinu Pattieri, svjetski poznatom cavtatskom opernom pjevaču, tenoru. Ulaz je slobodan u obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera.
 
Još 3. srpnja umjetnička udruga Konavle Art organizira off program besplatnu radionicu/predavanje pod nazivom "Upoznavanje s jogom, svijesni izbori za zdravo življenje" koju će voditi Rikard Kušelj u domu Kulture u Cavtatu 10-11 sati.
 
Sva ostala događanja će biti objavljena nakadno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.