Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

„1913. - Stravinski vs Ravel“

07.08.2013.

00:06

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncert „1913. - Stravinski vs Ravel“ Simfonijskog orkestra i Zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka, bit će održan u sklopu Vip programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu, 7. kolovoza ispred Katedrale.

Program će početi integralnom koncertnom izvedbom „Posvećenja proljeća“ Igora Stravinskog, koje je svjetsku premijeru imalo prije stotinu godina, 1913. u Parizu, a nastaviti s „Daphnis et Chloé“ Mauricea Ravela. Skladatelj i dirigent te direktor glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk diplomirao je u Zagrebu te dirigiranje u Grazu, a zatim se usavršavao u Beču. Autor je opsežnog i razgranatog opusa u kojem se nalaze orkestralna, koncertna, vokalno-instrumentalna, komorna i solistička djela te je dobitnik mnogih priznanja i nagrada. Simfonijski orkestar Mađarskog radija osnovan je 1943. godine i jedan je od vodećih orkestara u Mađarskoj. Od kraja pedesetih godina dvadesetog stoljeća redovito nastupaju na međunarodnim turnejama, a publika na četiri kontinenta iz gotovo pedeset zemalja uživala je u njihovim koncertima koji su održani u vodećim glazbenim centrima. Repertoar Zbora Mađarskog radija obuhvaća širok spektar klasičnih zborskih skladbi, opere i oratorija. Posebna pozornost poklonjena je djelima suvremenih mađarskih skladatelja, koja izvode usporedo s najznačajnijim djelima svjetske zborske literature, a snimke Bartókovih i Kodályjevih djela pod ravnanjem Sir Georga Soltija zboru su donijele nominaciju za prestižnu nagradu Grammy u kategoriji za najbolji album klasične glazbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.